Ватиканські музеї: знайдено останні твори Рафаеля
  • Пон, 18/05/2020 - 16:45
Несподіване відкриття сталося під час реставраційних робіт. Вже незабаром відреставровані фрески зможуть побачити відвідувачі Ватиканських Музеїв.

Алегорії Справедливості (Iustitia) та Дружби (Comitas), що є, правдоподібно, останніми творами одного із геніїв епохи відродження Рафаеля, написаними незадовго до його смерті 1520 року: йдеться про знахідку, відкриту під час реставраційних робіт у Залі Костянтина в Апостольському палаці у Ватикані, що входить до комплексу Ватиканських музеїв. У дійсності, ці дві постаті єдині з усіх фресок у кімнаті виконані особливою технікою олійного живопису на стіні.

 

Згадані реставраційні роботи розпочалися в березні 2015 року, опрацювавши на цей час три стіни великої кімнати – 18 на 12 метрів, висотою приблизно 13 метрів – які Папа Лев Х призначив для дипломатичних зустрічей, яку після несподіваної смерті маестро декорували його послідовники. Реставрацію протягом п’яти років здійснюють спеціалісти Реставраційної майстерні Ватиканських музеїв.

 

Відслонення зображень було заплановане на 20 квітня, коли у Ватикані мав відбутися міжнародний конгрес, присвячений 500-річчю від дня смерті митця. Але через пандемію коронавірусу захід був скасований. Покривала, що закривали відновлені фрески, були зняті вранці 13 травня в присутності директора Ватиканських Музеїв Барбари Ятти та групи експертів. Відкриття музеїв після карантину дасть змогу й зовнішнім відвідувачам милуватися красою форм і кольорів, яким позначений Зал Костянтина.

Серед фресок, написаних послідовниками митця, вирізняються дві жіночі постаті, які, правдоподібно, з’явилися з під пензля Рафаеля. Особливість цих зображень полягає у застосованій техніці малювання. Витончені методи очищення, застосовані ватиканськими реставраторами, дають змогу чітко розгледіти надзвичайні кольори та відтінки, притаманні Рафаелеві, і плодами їхньої праці вже незабаром зможуть насолоджуватися відвідувачі Ватиканських Музеїв.