Ватиканський аналітик попереджає про проблему № 1 − світову «війну» проти християн
  • Чтв, 10/10/2013 - 23:27

У своїй новій книзі «Світова війна проти християн» ватиканський аналітик Джон Аллен Молодший (John L. Allen, Jr) описує насильство над християнами по всьому світу, підкреслюючи величезні масштаби насильства проти найбільш переслідуваної в світі релігії.

«Я не думаю, що потрібно мати якісь релігійні переконання чи конфесійні інтереси в цілому, щоб побачити, що захист переслідуваних християн заслуговує того, щоб вважатися проблемою прав людини № 1», − розповів Аллен, відомий ватиканський журналіст і письменник.

Робота Аллена, опублікована Image Books, виникла після розмови з кардиналом Тімоті Доланом в 2009 році, в якій прелат висловив думку, що християнам потрібно зробити серйозну роботу, яка б розповіла про історії гонінь на християнство.

Однак, Аллен зацікавився проблемою переслідування християн ще раніше, під час поїздки на Україну в 2001 році, коли Папа Іван Павло II був там з візитом.

«Я зрозумів, що мучеництво є дуже характерним явищем у сучасному християнстві. Як і багато католиків, я вважав, що мучеництво це характерна риса ранніх століть Церкви, коли перші християни страждали за Нерона і Діоклетіана. У міру того, як я подорожував по світу і зустрічав жертв переслідувань християн, я почав розуміти рівень і серйозність цієї проблеми», − зазначив аналітик.

 

Щогодини гинуть 11 християн

Аллен також зазначає, що в першому десятилітті XXI століття 100 тис. християн вбивають щорічно, 11 нових жертв кожну годину, а світські групи з захисту прав людини оцінюють 80% злочинів, спрямованих проти християн.

Незважаючи на ці величезні цифри, про переслідування християн по всьому світу знає занадто мало людей в Сполучених Штатах, і, за словами Аллена, основна мета його книги «перервати замовчування фактів про переслідування християн... і відкрити це всьому світу».

Підкреслюючи, що «це буквально війна проти християн в глобальному масштабі» за участю прямого фізичного насильства, переслідувань і тюремних ув’язнень, Аллен у своїй книзі відновлює хроніки гонінь на християн в Африці, Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході та Східній Європі.

 

Іслам?

Письменник зруйнував ряд міфів про переслідування християн, які стверджують, наприклад, що ніхто не бачив ескалації переслідування християн, що питання є виключно політичним, або що «це все через іслам».

Визнаючи, що ми не можемо бути наївними з приводу очевидного факту, що вагома частка християнського страждання в усьому світі пов'язана з радикальними формами ісламу, Аллен заявив, що «тим не менш, це несправедливо стосовно християн, які стали жертвами переслідувань..., так як багато християн страждають і через інші сили, які не згадують ЗМІ, тому що це не мусульмани».

На думку Аллена, потрібно розрізняти фізичне насильство і переслідування християн по всьому світу, в тому числі вибухи церков у Пакистані, концентраційні табори в Північній Кореї, де страждають десятки тисяч християн − і «окремі, але пов'язані» з цим питанням світські рухи в Західному світі, які перешкоджають вільному віросповіданню будь-якої релігії.

Він сподівається, що його книга допоможе багатьом людям у Сполучених Штатах побачити, що «є реальна смертельна загроза свободі віросповідання та в інших (не тільки мусульманських) країнах, і що християни там теж потребують нашої уваги».

 

Треба щось робити

Аллен пояснив, що друга основна мета книги «спонукати людей, особливо християн, вжити заходів: «Я хочу, щоб люди щось з цим робили».

Аллен використовує заключну частину своєї книги, щоб пояснити наслідки цих гонінь і відповідні відповіді до цього питання.

Аналітик вважає, що одними з можливих рішень цієї проблеми може бути «широка політика» уряду, яка висвітлює  тему гонінь, а не зациклена тільки на утисках з боку мусульман, і рішення «глобального рівня»: перевага жертвам антихристиянського насильства в політиці щодо переселення біженців, і те, що слід звернути увагу на голоси сирійців, які говорять, що спроба зміни режиму в їх країні була б дуже небезпечною для них.

Ватиканський аналітик зазначає, що, не маючи можливості глобально змінити ситуацію, ми можемо щось зробити в меншому масштабі. Зокрема, Аллен запропонував субсидіювати Католицьку Близькосхідну Асоціацію Соціального Забезпечення.

«Посильна фінансова допомога» американців середнього класу може зробити багато, щоб допомогти християнам, які втекли з Сирії, сказав він, «і це прямий шлях порятунку життя християн, які є найбільш переслідуваною релігії в сучасному світі».

«Є способи, за допомогою яких люди можуть домогтися змін. Тому не відчувайте себе безсилими, ніби ми нічого не можемо вдіяти з цією трагедією, у нас є засоби, які ми можемо вжити», − підсумував Джон Аллен Молодший.

За матеріалами CNA/katolik.ru