Ватиканський астроном: «Наука може бути актом богослужіння»
  • Пон, 21/03/2016 - 13:21

Директор Ватиканської обсерваторії бр. Гі Кансальмагна SJ каже, що вивчення метеоритів ніяк не суперечить його католицької віри. Існує помилкове протиставлення науки і релігії, хоча вони обидві мають багато спільного, сказав брат Гі під час лекції в американському Brigham Young University.

За словами астронома, як наука, так і релігія засновані на цінностях, які виконують одну місію і передають знання наступним поколінням.

Очевидно, що Богу подобається, що люди збираються, щоб разом співати, танцювати, молитися і отримувати нові знання. Це Бог спільнот», - говорить учений, додаючи, що як наука, так і релігія використовують розум, але не відмовляються від інтуїції та натхнення.

Ще одну рису Бога як Особистості, за словами астронома, ми можемо зрозуміти через той факт, що всесвіт був створений як розумне місце. Тут існують закони, які можуть бути зрозумілі істотам, що живуть у створеному Богом світі.

«Наукою слід займатися для того, щоб бачити Бога, бути там, де ми можемо щось про Нього зрозуміти... Для науки потрібне відчуття величі (створення), тому що Бог — величний», — зазначив брат Гі Кансальмагна.

«Ви займаєтесь наукою не заради грошей, влади або заради дівчат — для мене це не спрацювало. Ви — вчені, бо наука дає радість, до якої ви прагнете. І якщо ви подумаєте, то це саме та радість, яку дає молитва, бо наука є актом богослужіння», — додав він.

Ватиканська обсерваторія була заснована в 1774 році в Римі, а зараз наукова група обсерваторії працює в США в штаті Арізона, де кращі умови для астрономічних спостережень.

Брат Гі Кансальмагна SJ народився в США, навчався і працював у знаменитому Массачусетському технологічному інституті і інших наукових установах, а потім приєднався до єзуїтів. Займається вивченням зв'язку між метеоритами, астероїдами, а також еволюцією малих космічних об'єктів, має більше 200 наукових публікацій.