Ватиканський астроном: Якщо боїтесь науки, то не маєте віри
  • Чтв, 11/05/2017 - 10:29

Директор Ватиканської обсерваторії, котрий більше 20 років працює астрономом і планетарним науковцем у Ватикані, зазначив, що віра і розум зовсім не протилежні одне одному.

«Якщо ви не маєте віри, то будете боятись науки», – зазначив брат Ґай Консольмано ТІ на прес-конференції, що відбулась 8 травня у Ватикані. Зустріч із журналістами була присвячена саміту на тему чорних дір та гравітаційних хвиль, що триватиме 9-12 травня у Ватиканській обсерваторії у Кастель-Гандольфо, поблизу Риму.

«Ватиканську обсерваторію заснував у 1891 році Папа Лев ХІІІ, щоб показати, що Церква підтримує добру науку, а також докладається до її розвитку», – зазначив брат Консольмано.

Організатори сподіваються, що ця зустріч сприятиме поширенню доброї науки, добрим дискусіям і навіть дружбі. Серед спікерів є лауреат Нобелівської Премії з фізики та переможець премії Вольфа.

«Ті з нас, хто є віруючою людиною, усвідомлюють присутність Бога, однак для пошуку істини не обов’язково здійснювати богословський стрибок», – зазначив брат. – «Є дуже багато речей, які ми знаємо, що не можемо їх зрозуміти. Ми не можемо бути хорошими віруючими людьми чи науковцями, якщо вважатимемо, що наша справа зроблена».

Щодо загального непорозуміння навколо теорії «Великого вибуху», він зазначив: «Творча дія Бога не є просто чимось, що трапилось 13,8 млн років тому. Бог був ще до того, як з’явився простір і час. І навіть неможливо сказати, що Він був «до того», бо Він є поза часом і простором».

Творча дія Бога продовжує постійно діяти: «Якщо сприймати Бога як просто того, хто запустив «Великий вибух», тоді Його сприймають як якогось природного бога, типу Юпітера, що розкидає блискавки».

«Це не той Бог, в якого ми, християни, віримо», – продовжив він. – «Ми віримо в надприродного Бога. Ми визнаємо Бога єдиним відповідальним за існування всесвіту, а наша наука розповідає нам як Він це зробив».

Організатор конференції о. Габріель Джіонті ТІ сказав, що о. Жорж Леметр завжди розрізнював початок всесвіту і його походження.

«Початок всесвіту – це наукове питання, щоб могти зрозуміти, коли все почалось. Однак походження всесвіту є питанням, що має богословське навантаження".

Відповідь на це запитання «не має нічого спільного із науковою теорією пізнання», додав він.

Б. Консольмано прокоментував, що «Бог не є чимось, до чого ми приходимо в результаті науки, це те, що ми припускаємо на початку. Я боюсь Бога, якого можна довести наукою, бо я настільки добре знаю свою науку, що не можу їх довіряти».

На завершення брат додав, що «було б злочином проти науки говорити, що лише атеїсти можуть нею займатись, бо якби було так, тоді довелось би виключити з неї так багато чудових науковців», інформує CNA.