Ватиканський дипломат: доктрина «ядерного залякування» - минуле
  • Суб, 28/09/2013 - 01:00

Святий Престол протягом багатьох років закликає до знищення ядерно зброї, говорячи від імені всього людства, яке хоче бути вільним від загрози ядерної війни, зазначив у своїй промові 26 вересня 2013 на Генеральній Асамблеї ООН з проблеми ядерного роззброєння секретар з відносин Святого Престолу з державами Архиєпископ Домінік Мамберті. Дипломат нагадав, що повне знищення ядерних арсеналів є фундаментально важливим для недопущення ядерної війни.

На думку представників Апостольскої Столиці, необхідно якомога швидше почати роботу з підготовки Конвенції або угоди про поступове і відкрите знищення ядерної зброї. У той же час, Архиєпископ Мамберті нагадав, що однією з головних перешкод для цього буде прихильність країн, що володіють атомною зброєю, до доктрини "ядерного залякування " . " З кінцем холодної війни часи , коли ця доктрина могла прийматися, вже пройшли" , - сказав він і підкреслив, що Святий Престол не підтримує "доктрини залякування", оскільки "очевидно, що вона сприяє розвитку нової зброї, перешкоджаючи справжньому ядерному роззброєнню".

За словами ватиканського дипломата необхідно "терміново почати працювати" у напрямку гарантування безпеки, яка б не грунтувалася на принципі "ядерного залякування" . Він нагадав, що ця політика постійно призводить до втрати людських, фінансових і матеріальних ресурсів, у той час, як їх вимагають сфери охорони здоров'я, освіти та соціальних послуг в усьому світі. Крім того, посилення ядерних арсеналів збільшує загрози, пов'язані з кліматичними змінами, тероризмом та міжнародним криміналом. "Все це має змусити нас замислитися над етичним виміром і моральною легітимністю виробництва ядерної зброї, її розробки, розвитку, збільшення та використання", - сказав Архиєпископ Мамберті.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va