Ватиканський дипломат: Європа потребує мігрантів для свого майбутнього
  • Чтв, 21/08/2014 - 19:30

Червоним сигналом тривоги у нефункціонуванні відносин між європейськими країнами у сфері міграційної політики, є кількість жертв - мігрантів, похованих на мовчазному кладовищі, яким стало Середземне море. Такої думки дотримується Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Апостольського Престолу при ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві. Єрарх розповів, що за період 2000-2013 рр., намагаючись досягти берегів Європи, загинуло близько 23 тис. мігрантів. І це тільки офіційні дані, засновані на аналізі зафіксованих прикордонними службами випадках. "Глобалізація байдужості повинна бути переможена перед лицем цієї європейської трагедії", – переконаний ватиканський дипломат.

Архиєпископ Томазі вважає, що більшість мігрантів повинна називатися по імені, яке їм насправді належить – біженцями, так як вони біжать від насильства, пригноблення, небезпек для власного життя. "Більшість із них є біженцями, які мають право на притулок, на прийняття, яке повинно координуватися з Європейським Союзом. Солідарність не може бути тільки теоретичною", – сказав він.

Дипломат зауважив, що сьогодні Європа має об'єктивну потребу в робочих руках, для розвитку своєї економіки і політичного впливу. Демографічні дослідження показують, що до 2060 року чисельність працездатного європейського населення скоротиться до 10%, тобто приблизно до 50 млн. людей. Кількість пенсіонерів збільшиться з 84,6 млн. до 151, 5 млн. осіб. Незважаючи на це, з мігрантів продовжують робити "козлів відпущення"  та використовувати  у передвиборних обіцянках, що є нечесним і сприяє появі упереджень. У результаті мігранти перетворюються на людей другого сорту.

На думку Архиєпископа Томазі, вирішення проблем міграції має розпочатися з прийняття багатими країнами міжнародних конвенцій у сфері захисту  мігрантів та їхніх родин. Інша можливість: це створення легальних і безпечних каналів для переміщення мігрантів, незамінних для економік розвинених країни. Важливим, на думку ватиканського дипломата, є виховання кваліфікованих і відкритих співробітників міграційних служб, які будуть розуміти чому люди просять притулку, а також введення важких покарань для тих, хто заробляє на нелегальній міграції.

Звичайно, зазначив єрарх, Європа не зможе прийняти всіх бажаючих. Тому необхідно сходити до витоків проблеми: допомагати бідним країнам у побудові правових держав, демократії, релігійної свободи, стабільних економік.