Ватиканський дипломат: Переосмислити значення праці у світлі викликів сьогодення
  • Срд, 06/06/2018 - 18:49

Постійний Спостерігач Святого Престолу архиєпископ Іван Юрковіч виступив під час 107-ї сесії Міжнародної Організації Праці, ділячись думками про майбутнє праці перед обличчям нових викликів глобалізованого світу

Повернути автентичну цінність праці, як «суттєвого вираження людської особи» та засобу самореалізації. Саме таким є шлях для будування інклюзивного суспільства, що «не вимірюватиме прогрес виключно поняттями економічного зростання та нагромадження матеріальних багатств». Про це говорив архиєпископ Іван Юрковіч, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві, виступаючи під час 107-ї сесії Міжнародної Організації Праці (МОП), що триває від 28 травня до 8 червня.

Безпрецедентні зміни в світі праці

Центральною думкою доповіді ватиканського дипломата було майбутнє праці та соціальна справедливість перед обличчям глибоких змін в сучасному світі. Це одна з тем, які МОП розглядає у світлі приготування до відзначення в 2019 році свого сторіччя.

Такі явища, як глобалізація ринків і технологічні інновації, але також фінансова нестабільність на світовому рівні, порушення економічної рівноваги та рівноваги влади, демографічні тенденції та кліматичні зміни, радикально змінюють світ праці. Все це, за словами архиєпископа Юрковіча, вимагає глибокого переосмислення значення праці для економіки, суспільства й політики, зокрема, у світлі нових викликів, які ставить розвиток технологій, що має значущі суспільні, але також і етичні наслідки.

Звернути увагу на молодь

Як зауважив апостольський нунцій, говорити про працю в такому контексті означає, насамперед, подумати про молодь. «Щоб будувати стале майбутнє, – сказав він, – необхідно залучати нові покоління». А вони, як це не парадоксально, є дедалі більше маргіналізованими актуальними виробничими процесами. Світове економічне зростання не здається здатним створювати нові якісні робочі місця для молодих, які, натомість, повинні бути головними дійовими особами триваючих процесів.

Дати можливість жінкам поєднати працю і сімейне життя

Гарантувати гідну й належно оплачувану працю всім включає також гарантувати однакові права чоловікам і жінкам. Одним з головних вузлів у цій сфері, який слід розв’язати, на думку ватиканського дипломата є надати можливість працівницям поєднати працю та сім’ю, пам’ятаючи також і про те, що вона є фундаментальною клітиною суспільства і повинна бути захищеною. Бо якщо суспільство не визнаватиме соціальної цінності праці та ролі жінки в сім’ї, «жіночу дискримінацію ніколи не вдасться подолати».

Доступ до освіти й боротьба з примусовою працею

Ще одним фундаментальним аспектом, на який звернув увагу представник Святого Престолу, є освіта. За його словами, лише гарантуючи дівчатам і жінкам однаковий доступ до освіти, можна побороти дискримінацію, якої вони зазнають. Вони також більше наражаються на примусову працю, сучасні форми рабства й торгівлю людьми. Святий Престол наголошує на необхідності боротися з цими ганебними явищами ще в корені, стартуючи від визнання однакової гідності між чоловіками та жінками, а також те, що «до жодної людської особи не можна ставитися, як до предмета чи засобу для досягнення мети».

Архиєпископ Юрковіч також наголосив на тому, що Святий Престол рішуче засуджує такі явища, як сексуальні домагання на місцях праці, жертвами яких, насамперед, стають жінки. За його словами, для того, щоб осягнути повну пошану та рівність, не вистачить засуджувати дискримінацію та несправедливість, але потрібні «ефективні та розумні» кампанії підвищення суспільної чутливості в усіх середовищах життя.