Ватиканський дипломат про посередництво та діалог для подолання конфліктів
  • Птн, 31/08/2018 - 17:16

Добрий посередник є безстороннім та гідним довіри для всіх сторін конфлікту. Ніколи не слід відмовлятися від діалогу. Про це говорив Представник Святого Престолу під час дискусії в Раді Безпеки ООН.

Справжнє посередництво у подолання конфліктів «вимагає участі всіх залучених сторін, не лише тих, які здійснюють роль лідерства, але також всієї громади, зокрема, тих, які постраждали від конфлікту». На це звернув увагу архиєпископ Бернадіто Ауза, Постійний Спостерігач при ООН, виступаючи 29 серпня 2018 в Нью-Йорку під час відкритих дебатів в Раді Безпеки ООН на тему «Посередництво та вирішення конфліктів».

Близькість з жертвами і постраждалими

Ватиканський дипломат зауважив, що Церква, будучи часто покликаною полагоджувати конфлікти між державами та між народами, на основі власного досвіду засвоїла фундаментальний урок, який полягає в тому, що «необхідно вислухати та бути близькими з жертвами несправедливості та насильства, спричинених конфліктом».

Залишити простір для діалогу

У своїй промові він згадав, зокрема, про випадок, коли 1978 року під час протистояння між Чилі та Аргентиною щодо визначення їхніх південних кордонів, саме завдяки закликові святого Івана Павла ІІ не припиняти переговори вдалося залагодити справу. Також мирні угоди, підписані між урядом та повстанцями в Мозамбіку чи в Колумбії є, за словами представника Святого Престолу, прикладом того, «що завжди необхідно залишати відкриті шляхи посередництва для вирішення суперечностей та ніколи не залишати процес терпеливого діалогу й переговорів, щоб досягти справедливе та гідне вирішення за допомогою засобів, притаманних цивілізованим народам».

У серці посередництва – культура зустрічі

Як зауважив архиєпископ Ауза, під час подорожі до Колумбії у вересні минулого року, Папа Франциск показав, як «шукання миру – це завжди відкрита праця». Центральною ідеєю у посередництві є «культура зустрічі», що віддає перевагу «взаємним пошані та зрозумінню» не лише у вирішенні суперечок, але й у нашому ставленні одні до одних, поставивши «неустанний труд на користь миру» в центрі нашого щоденного життя. За словами Святішого Отця, культура зустрічі вимагає «поставити в центрі кожної політичної, суспільної та економічної дії людську особу, її найвищу гідність та пошану до спільного добра».

Ключовий елемент безсторонності

Ключовим елементом для успішності міжнародного посередництва апостольський нунцій назвав безсторонність. Маючи численні приклади безуспішності посередництва, слід запитати, чи в цих випадках «ми дійсно бути неупередженими, альтруїстичними та витривалими посередниками, яким сторони конфлікту можуть довіряти». Гідним довіри є той посередник, який спроможний «об’єктивно визначити інтереси сторін» та виходячи за їх межі, «привести сторони до можливості розглядати їхні окремі інтереси в рамках динамізму спільної праці із загальною метою досягнути взаємне добро».

Інклюзивний вимір мирних процесів

Ватиканський дипломат також звернув увагу на те, що участь у мирному процесі повинна відбуватися на «різних рівнях», від столу переговорів, до ініціатив знизу. «Конфлікти залишають дуже глибокі рани, а тому інклюзивний та позначений участю різних верств процес посередництва й вирішення суперечок є суттєвим для зцілення та примирення, що триває набагато довше, ніж сохне чорнило», – пояснив він, посилаючись на підписання угод.

«Добрий посередник, працюючи над вирішенням суперечок, будує майбутнє миру» – підсумував представник Святого Престолу, додаючи, що посередники є «ремісниками та засобами» миру, а тому заслуговують на подяку за «цінне служіння», надане людству.