Ватиканський дипломат про протидію торгівлі людьми
  • Суб, 24/06/2017 - 20:07

Торгівля людьми є однією з найжахливіших дійсностей сучасного світу – про це говорив архиєпископ Бернардіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку, виступаючи 23 червня 2017 р. під час дебатів у рамках підготовки до пленарного засідання на вищому рівні про перегляд «Плану глобальних дій, спрямованих на боротьбу з торгівлею людьми», запланованого на вересень цього року.

У своєму виступі ватиканський дипломат звернув увагу на два важливі аспекти цього питання. Перший стосується порушення прав людини як наслідку торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатація та рабства, примусової праці, видалення органів, а також інших форм сучасного рабства.

Архиєпископ Ауза заначив, що існує багато факторів, що сприяють цим жахливим злочинам: бідність, відсутність відповідної праці, міграція та криза біженців, а також інші економічні, екологічні та політичні компоненти. Але, за його словами, ці чинники описують тільки контекст, в якому може мати місце визискування людей. А основна причина цього злочину полягає в дегуманізації інших осіб, тобто ставлення до них як до об'єктів зловживань з боку торговців, що утримують свої жертви у фізичній або психологічній залежності.

Доповідач зазначив, що в Енцикліці «Laudato Si’» Папа Франциск чітко вказав на антропологічний та етичний корінь злочину торгівлі людьми, критикуючи культуру, що «спонукає одну людину використовувати інших і ставитися до них як до речей, змушуючи їх до праці, або поневолюючи їх для сексуальної експлуатації».

Другий аспект, на який звернув увагу архиєпископ Ауза, полягає в тому, що захист прав жертв та потерпілих важливий, але цього недостатньо. Він зазначив, що потрібно також дбати про потреби постраждалих, відповідно до їхньої людської гідності та з постійним співчуттям до травми, яку вони зазнали.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб звільнити їх від ситуації рабства. Ми повинні вирішувати юридичні, економічні, освітні, медичні та психологічні проблеми, що призводять до їх визискування. І це вимагає набагато більшого, ніж надання відповідного безпечного житла та врегулювання імміграційного статусу», – сказав представник Святого Престолу.

Ватиканський дипломат також зазначив, що жертвам торгівлі людьми потрібна компетентна підтримка, яка допоможе їм повільно віднайти почуття власної гідністі та надію. І саме таку допомогу, за словами доповідача, надає Католицька Церква через організацію імені «Святої Марти» та завдяки самовідданій праці багатьох черниць, особливо тих, що співпрацюють з міжнародними мережами богопосвячених осіб проти торгівлі людьми та експлуатації, таких як «Таліта Кум» та «RENATE».

В контексті приготування до перегляду «Плану глобальних дій спрямованих на боротьбу з торгівлею людьми», архиєпископ Бернардіто Ауза ще раз закликав присутніх застановитися над причинами порушення прав людини у торгівлі людьми і зобов'язатися надавати більше ресурсів для підтримки повної реабілітації та реінтеграції жертв цього злочину.