Ватиканський дипломат про ризики ядерної енергії
  • Птн, 09/11/2018 - 14:40

Архиєпископ Бернардіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступив під час Загальної Асамблеї в рамках обговорення наслідків радіації.

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза взяв участь в дебатах на тему радіаційного забруднення. Ватиканський дипломат, насамперед, високо оцінив наполегливу працю Наукового комітету ООН щодо наслідків ядерного випромінювання (Unscear), крайня сесія якого стосувалася наслідків аварій у Чорнобилі, Україна, та Фукусімі, Японія.

Важливість досвіду перед обличчям серйозної загрози

За словами апостольського нунція, згадані аварії нагадують нам про те, що використання ядерної енергії не позбавлене загроз, нерідко, дуже серйозних. «А тому дуже важливо, аби міжнародна спільнота виявляла велику обачність у застосуванні ядерної енергетики в мирних цілях. Крім того, – зауважив він, – дослідження, здійснювані Unscear, можуть бути використаними у випадку радіоактивних наслідків після застосування ядерної зброї».

В очікуванні рапорту щодо Фукусіми

Архиєпископ Ауза підкреслив, що Святий Престол з нетерпінням чекає на можливість ознайомитися з висновками Комітету ООН щодо аварії на Фукусімській АЕС. «Ця інформація, – стверджує він, – буде дуже корисною для того, аби ще більше поглибити знання щодо довготривалих наслідків ядерних вибухів».

Важливість співпраці зі суміжними сферами

Представник Святого Престолу дав високу оцінку тісній співпраці Unscear з іншими органами ООН, між якими Міжнародна агенція атомної енергетики, Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна організація праці. Завдяки цьому міжнародна спільнота має можливість краще поглибити розуміння наслідків радіоактивного опромінення та його впливу на життя людей і довкілля.