Ватиканський дипломат про універсальність прав людини
  • Срд, 13/09/2017 - 15:39

«У Компендіумі соціальної доктрини Церкви права людини визнаються як універсальні, невід’ємні та непорушні», – про це йшлося у доповіді монсеньйора Януша Урбаньчика, Постійного представника Святого Престолу при ОБСЄ, на відкритті її щорічної наради з питання людського виміру, що проходить у Варшаві від 11 до 22 вересня 2017 року.

«Права людини, – зазначив він, – універсальні, оскільки застосовуються до всіх людей без винятку часу, місця чи суб’єкта. Вони непорушні, тому що притаманні людській особі та вираженню людської гідності. Ці права невід’ємні, бо ніхто не має права законно позбавити інших цих прав, оскільки це суперечило б їхній природі».

Доповідач пригадав, що Святий Престол неодноразово висловлював занепокоєння з приводу вилучення цих прав з їхнього контексту та стосовно обмеження сфери застосування та заперечення їх універсальності в ім’я різних культурних, політичних та соціальних перспектив. Таке ставлення завдає великої довготривалої шкоди самій ідеї прав людини і, безумовно, перешкоджає людям користуватися цими правами.

Так, наприклад, помилковим є розглядати людські права і фундаментальні права як привілеї, що надає держава і яких вона може позбавити, якщо вважатиме за необхідне. Ватиканський дипломат процитував слова Папи Франциска, який у своєму Апостольському Напоумленні «Evangelii Gaudium» заявив: «Гідність людської особи і загальне добро є вищими, ніж комфорт тих, хто відмовляється зректися від своїх привілеїв».

«Тому, – зазначив монсеньйор Урбаньчик, – термін “права людини” повинен застосовуватися чітко та обережно, щоб він не став риторичним всеохоплюючим висловом, що відповідає простим примхам сучасності. Такий еластичний підхід дискредитує саму концепцію прав людини».

За словами доповідача, Апостольська Столиця вважає, що потрібно не тільки говорити про права людини, але й здійснювати їх в життя. В цьому контексті монсеньйор Урбаньчик процитував слова Святішого Отця, який у своєму першому Посланні з нагоди Всесвітнього дня миру, зазначив: «У багатьох частинах світу, здається, немає кінця серйозним злочинам проти фундаментальних прав людини». Саме ОБСЄ, за словами представника Ватикану, є тим органом, який повинен виправляти такі злочини, впроваджувати фундаментальні права людини та сприяти їхньому захисту.