Ватиканський дипломат про захист цивільного населення під час війни
  • Нед, 28/05/2017 - 14:19

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН архиєпископ Бернадіто Ауза виступив з промовою під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН, присвячених темі: «Захист цивільного населення та охорона здоров’я у збройних конфліктах », що відбулися у Нью-Йорку 26 травня 2017 року.

На думку представника Апостольської Столиці, найгірший збройний конфлікт – це той, у якому цивільне населення стає об'єктом нападів. «Використання цивільних осіб як знаряддя війни – це найогидніший вид поведінки людини, – підкреслив він. – Міжнародне співтовариство повинно спрямувати всі свої зусилля на те, щоб притягнути до відповідальності тих, хто вчиняє такі огидні злочини, виходячи поза національні та геополітичні інтереси, і, таким чином, позбавити невинних цивільних мешканців від лих війни».

Ватиканський дипломат говорив також про нове лихо війни, породжене технологічною модернізацією зброї: так звана «модернізована звичайна зброя» дедалі більше уподібнюється до зброї масового знищення, і коли вона направлена без розбору проти цивільних осіб, то здатна знищити великі регіони разом з їх жителями.

«Будь-яка зброя з такими руйнівними наслідками для цивільного населення суперечить всім нормам міжнародного гуманітарного права і всім поняттям цивілізованості та заслуговує однозначного, безумовного й невідкладного засудження», – наголосив архиєпископ Ауза. .

Він також засудив військову стратегію, яку останнім часом застосовують в конфліктах у багатьох регіонах Близького Сходу, що полягає у навмисному руйнуванні інфраструктурних об’єктів, що мають вирішальне значення для виживання цивільного населення: шкіл, лікарень і водопостачання.

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН також висловив гостру критику на адресу виробників та торговців зброєю. Він зазначив, що міжнародні дискусії щодо припинення насильства і конфліктів майже не мають сенсу, якщо, одночасно, безперервно виробляється, диктаторським режимам, терористичним групам й організованим злочинним угрупуванням продається або дарується незліченна кількість зброї. «Апостольська Столиця знову закликає виробників зброї і держав обмежити виробництво, продаж та передачу летальної зброї, яка потім використовується з метою тероризування цивільного населення або знищення цивільної інфраструктури» – підкреслив доповідач.

Ватиканський дипломат також висловив переконання в тому, що місію Ради Безпеки щодо захисту невинних цивільних мешканців, які опинилися в умовах збройних конфліктів, необхідно розглядати в рамках «Обов'язку захищати» — концепції міжнародного права, що була підтримана ООН у 2005 році. У відповідності із концепцією, на державі лежить первинний обов'язок щодо захисту населення на своїй території. У випадку, якщо держава не в змозі захистити людей, обов'язок захищати переходить до міжнародного співтовариства.

В цьому контексті Архиєпископ Бернадіто Ауза пригадав минулорічну доповідь Генерального секретаря ООН, присвячену концепції «Обов'язку захищати», в якій він закликав держави-члени зміцнити консенсус, побудований з 2005 року щодо цього питання. «Зусилля, спрямовані на повніше застосування цього принципу, – сказав він, – вимагають енергійної і всеосяжної глобальної кампанії щодо зміцнення фундаментальних принципів прав людини і міжнародного гуманітарного права, що лежать в основі глобального зобов’язання».

На завершення, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН сказав, що людські втрати, пов’язані з бездіяльністю, спонукають Апостольську Столицю ще раз закликати Організацію Об'єднаних Націй визначити чіткі й ефективні критерії застосування принципу «Обов'язку захищати», і, відповідно, інтегрувати його до Сьомого розділу Статуту Організації Об'єднаних Націй.