Ватиканський дипломат про захист мігрантів від дискримінації
  • Срд, 10/05/2017 - 21:28

У вівторок, 9 травня 2017 р., Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві архиєпископ Іван Юрковіч виступив під час першої сесії дискусій щодо Глобального договору про безпечну, впорядковану та регулярну міграцію. Як зазначається в Нью-Йоркській декларації щодо біженців та мігрантів 2016 року, Генеральна Асамблея ООН планує прийняти цей договір у 2018 році.

Виступ архиєпископа Юрковіча відбувся у рамках зустрічі на тему «Всі форми дискримінації, включаючи расизм, ксенофобію та нетерпимість». Представник Святого Престолу розпочав свою промову з цитати Папи Франциска про те, що зобов’язання учасників Глобального договору щодо біженців та мігрантів повинні ґрунтуватися на «цінностях гостинності та братерства, що складають спільну спадщину людства, закріплені у Загальній декларації прав людини, а також в численних конвенціях і міжнародних угодах» (Папа Франциск, Звернення до учасників Міжнародного форуму з питань міграції та миру, Ватикан, 21 лютого 2017).

«У той час як мігранти зобов'язані поважати культурну й духовну спадщину приймаючих країн, – вів далі архиєпископ, – вони також уособлюють людське обличчя глобалізації і можуть зіграти важливу роль у розвитку мирних стосунків між народами. Вони свідчать про те, що всі ми належимо до одного людського роду». За словами Ватиканського дипломата, іммігрантів часто приймають тільки через те, що вони роблять цінний внесок в економіку приймаючої країни, компенсуючи демографічний дефіцит і нестачу робочої сили. Але, на жаль, вони, переважно, зазнають расової дискримінації та інших форм нетерпимості, оскільки їх сприймають як «відмінних» від основного населення і домінуючих культур.

«Це протиріччя, яке виникає з обмеженого бачення людської особистості і переважання економічних інтересів, суперечить гідності і рівності, властивих всім людським істотам», – підкреслив архиєпископ Юрковіч. В цьому контексті він наголосив на важливості точної та нейтральної інформації про мігрантів, вільної від політичних інтересів. «Засоби масової інформації, – вів далі він, – повинні взяти на себе зобов'язання ширше описувати картину такої людської дійсності, як міграція та чесно і справедливо говорити про її причини».

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН звернув увагу на вислів Святішого Отця, в якому він зазначає, що самі ЗМІ використовують негативні стереотипи і сенсаційність, коли мова йде про мігрантів і біженців. «Тільки подумайте про несправедливе використання термінів, що часто використовуються для опису мігрантів і біженців, – говорив Папа. – Як часто ми чуємо, що люди вживають слово “нелегали” як синонім для мігрантів?» (Папа Франциск, Інтерв'ю про прагнення мігрантів та біженців, 7 квітня 2017).

На завершення промови, архиєпископ Юрковіч звернувся до учасників дискусії з конкретною пропозицією: в рамках Глобального договору про безпечну, впорядковану та регулярну міграцію опрацювати відповідний і недвозначний лексикон, згідно з відповідними міжнародними угодами і конвенціями. За його словами, поширення цієї лексики на національному рівні сприятиме розумінню людської реальності міграції та допоможе запобігти зростанню ксенофобських і расових стереотипів серед широкої громадськості.