Ватиканський дипломат про заклик Папи у справі Іраку: У таких ситуаціях Статут ООН передбачає застосування сили
  • Чтв, 14/08/2014 - 16:27

"Позиція міжнародної спільноти щодо злочинності Іраку нагадує бездіяльність світу проти геноциду, який стався в Руанді", – вважає представник Ватикану при женевських відділеннях ООН.

Архиєпископ Сільвано Томазі наголошує, що в такій ситуації лист Папи в ООН має зрушити думку світу і схилити до дій. Насамперед треба заблокувати фінансування ісламської держави. Ватиканський дипломат також допускає застосування сили.

"У листі Святішого Отця, – каже Архиєпископ Томазі,  – особливо важливою видається думка, що є такі трагічні ситуації, які змушують міжнародне співтовариство діяти. Папа не уточнює, про які дії йдеться. Однак, Статут ООН передбачає такі ситуації, коли не вдається діалог і перемовини, а життя великої кількості людей є під загрозою, коли існує загроза геноциду і порушень основних прав людини. У такому випадку, коли вичерпані всі інші засоби, Стаття 42 Статуту ООН дозволяє розумне використання не лише економічних санкцій, але також сили, всілякої необхідної сили, щоб зупинити це зло і трагедію".