Ватиканський дипломат: в угоді з торгівлі зброєю залишаються значні прогалини
  • Птн, 05/04/2013 - 22:44

Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку, зробив заяву в зв'язку з прийняттям Генеральною Асамблеєю договору про торгівлю зброєю. Ватиканський єрарх вкотре заявив про прихильність Святого Престолу до основних принципів миру. Він нагадав, що торгівлю зброєю не можна розглядати як звичайну форму економічної діяльності й ніколи не треба вважати морально байдужою. У всіх випадках контроль передачі зброї повинен стати обов'язком, щоб уникнути або звести до мінімуму людські страждання і загибель людей. Представник Святого Престолу вважає, що існує прямий зв'язок між насильством і зброєю, також як між роззброєнням та розвитком. Архиєпископ Чулікат назвав договір "кроком до встановлення у світі культури відповідальності та підзвітності".

Проте, на думку ватиканського дипломата, "в тексті договору залишаються значні прогалини". У ньому  більше акцентується "на прерогативах держав, ніж на гідності та правах людини", переважають комерційні та економічні міркування. "Якщо держави не встановлять політичні, соціальні та моральні умови, які знизять попит на зброю, контроль над озброєннями матиме обмежений ефект і зусилля з ліквідації незаконної торгівлі зброєю залишаться непомітними", – вважає представник Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку.

Архиєпископ Чулікат звернув увагу Асамблеї на небезпеку твердження "гендерне насильство", яке застосували в договорі. На його думку, "це своєрідна ведмежа послуга незліченним жертвам  звірств, які відбулися на підставі їхньої етнічної приналежності або раси, а також їхніх політичних, релігійних чи інших переконань чи думок". Святий Престіл вважає, що в договорі повинні бути розглянуті всі форми насильства, незалежно від їхнього підґрунтя.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va