Ватиканський дипломат: Ядерна війна – це неуявленна катастрофа
  • Птн, 26/10/2018 - 18:20

Виступаючи під час праці Тематичної Комісії щодо ядерного роззброєння, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН нагадав про катастрофічні наслідки, до яких може призвести застосування ядерної зброї

«Ядерна війна буде катастрофою, пропорції якої годі уявити», – наголосив архиєпископ Бернардіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку, виступаючи під час першої Тематичної Комісії щодо ядерного роззброєння, праці якої тривають від 17 до 31 жовтня в рамках 73-ї Генеральної Асамблеї.

«Навіть обмежене застосування ядерної зброї, – підкреслив він, – вб’є незчисленну кількість людей, спричинить величезну екологічну шкоду та голод». Адже навіть «проста механічна, електронна чи людська помилка» спроможна «стерти з карти цілі міста», а тому, за його словами, існування «понад 14 тисяч одиниць ядерної зброї, утримуваних пригорщею країн» становить «один з найбільших моральних викликів нашого часу».

Загроза для всього людства

У цьому контексті Апостольський нунцій навів слова Папи Франциска щодо «моральної неприйнятності» ядерної ескалації. «Ядерне стримування та загроза гарантованого взаємного знищення не можуть лежати в основі етики братерства та мирного співіснування між народами та державами», – сказав він, цитуючи послання Глави Католицької Церкви до учасників третьої конференції щодо гуманітарного впливу ядерної зброї (Відень, 8-9 грудня 2014).

Архиєпископ Ауза зауважив, що держави, які володіють ядерною зброєю, не дотримувалися зобов’язань, накреслених Трактатом про непоширення, якому незадовго сповниться 50 років. Від років Холодної війни здійснено значущі кроки, але на викриття заслуговує також «модернізація ядерної зброї», до якої вдаються деякі країни.

Заборонити ядерну зброю задля спільного добра

Через рік після підписання Трактату про заборону ядерної зброї, ратифікованого також Святим Престолом, який «забороняє використовувати, погрожувати використанням, розвивати, випробовувати, виробляти та володіти ядерною зброєю», досі залишається відчутною можлива загроза катастрофічних наслідків для людини і довкілля. Прийшов час діяти, а тому існує невідкладна необхідність серйозного діалогу між державами, аби «ядерна зброя один раз і назавжди була заборонена для добра нашого спільного дому».

Далекоглядні заклики Церкви

Ватиканський дипломат нагадав, що «спротив Католицької Церкви щодо ядерної зброї має тривалу історію». Вже 1943 року Папа Пій ХІІ перестерігав перед «використанням атомної енергії з  метою насильства», а святий Іван ХХІІІ ще1962 року закликав заборонити ядерну зброю, як і його наступники.