Ватиканський експерт: заходи проти відмивання грошей у Ватикані − ефективні
  • Втр, 13/08/2013 - 09:49

Експерт Святого Престолу з фінансової прозорості, швейцарський адвокат Рене Брульхарт вважає, що кількість "підозрілих" фінансових операцій, виявлених у Ватикані в 2013 р., збільшилася в порівнянні з минулим роком. На думку глави Бюро фінансової інформації Святого Престолу, це говорить про ефективність заходів, вжитих Святим Престолом у сфері боротьби з відмиванням грошей. В інтерв'ю італійській "La Repubblica", Брульхарт нагадав, що 8 серпня Папа Франциск розширив повноваження Бюро фінансової інформації. До обов'язків цієї структури Святого Престолу тепер належить здійснення контролю не тільки за роботою Інституту релігійних справ, більш відомого як Ватиканський банк, але всіх дикастерій Святого Престолу та установ, що знаходяться на території Держави Ватикан.

Рене Брульхарт вважає, що видання Апостольського листа Папи Франциска щодо боротьби з фінансовими злочинами є цілком вчасним. "Ми прийшли до "motu proprio" ("за власною ініціативою"), працюючи над розширенням прозорості", − сказав він. На думку експерта, розширення компетенцій Бюро фінансової інформації було необхідним, щоб гарантувати створення всередині Ватикану "чистого та відповідного міжнародним стандартам фінансового режиму".

Експерт розповів, що на шляху до прозорості у ватиканських фінансових структурах протягом останніх місяців був досягнутий великий прогрес. Рене Брульхарт нагадав про публікації звіту про виявлені зловживання, про підписання "історичних угод" зі структурами Італії і США, що працюють у сфері боротьби з фінансовими злочинами, а також приєднання Бюро фінансової інформації Святого Престолу до "Групи Еґмонт" − міжнародного об'єднання фінансових розвідок. Останній факт, на його думку, є визнанням систематичних зусиль Святого Престолу і Держави Ватикан в області виявлення і боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va