Ватиканський єрарх про кризу священичої ідентичності
  • Втр, 10/12/2013 - 16:03

Чи сучасна криза ідентичності священства, це лише наслідок протестантської Реформації шістнадцятого століття?, – таке питання поставив на сторінках ватиканської газети префект Конгрегації віровчення архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер.

На його думку, це було б значним спрощенням, як втім і твердження, що целібат – це пережиток минулого і єдина причина браку священиків. На думку єрарха, криза священства в західному світі в останні десятиліття, це, насамперед, результат "радикальної дезорієнтації християнської ідентичності" перед обличчям сучасної філософії, яка позбавляє суті існування "трансцендентної і есхатологічної перспективи".

Префект не приховує, що "корінь кризи священства" слід шукати також у "внутріцерковних чинниках". Мода на "протестантське" бачення священства 50-60-х років минулого століття послужила причиною до "лютої критики" службового священства в Католицькій Церкві. Стверджувалося навіть, що воно не має біблійних підстав. Але справжній характер службового священства, нагадав архиєпископ Мюллер, заснований на "мандаті самого Христа", який через слова особи, включеної в сакраментальне священство, "уприсутнюється у якості єдиного Первосвященика в Церкві Божій, яка зібралася для звершення літургії".

У своїй статті на сторінках "L'Osservatore Romano" префект Конгрегації віровчення часто посилається на думку Бенедикта XVI і повне зібрання його творів. Саме папа-емерит, на думку архиєпископа, показує дорогу, що веде до подолання кризи. Потрібно робити все, щоб знайти відповідні установки і мотивацію, причому, як богословського, так і соціологічного характеру, які допомогли б католицьким священикам, що колись починали свій шлях з любов'ю і старанністю, а потім опинилися в особистій невизначеності і плутанині щодо своєї ролі в Церкві, відшукати ідентичність."Погляд і слова Ісуса", нагадав єрарх, є невичерпним джерелом священичої ідентичності, що виводить "з пустелі кожної кризи, в землю обітовану".

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va