Ватиканський єрарх стурбований ситуацією в монаших спільнотах
  • Чтв, 31/10/2013 - 09:57

Католицькі чини "втрачають", за оцінкою Конгрегації у справах Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя, в усьому світі більше 3 тис. членів щороку. Ці цифри озвучив секретар ватиканської дикастерії, архиєпископ Хосе Родрігес Карбалло, у коментарі для сьогоднішнього видання ватиканської газети "L'Osservatore Romano". Особливо монаші конгрегації залишають молоді люди. Єрарх назвав це "тривожним феноменом".

Головною причиною відходу, на думку архиєпископа, є відхід від спільнотного життя. Однак більш глибокі причини він бачить у швидкому темпі й необов'язковості сучасної епохи. У статті під назвою: "Криза монаших покликань?» колишній генеральний настоятель Чину францисканців, написав, що багато людей ухиляються сьогодні від довгострокових зобов'язань, бояться їх.

Зокрема, в останні роки різко скоротилася кількість монахинь в усьому світі, з 2001 по 2011 рр.. приблизно на 10 % − з 792 тис. до 713 тис. Це відбулося в основному у зв'язку з різким зниженням вступу до згромаджень. Також багато чоловічих католицьких монаших спільнот стурбовані спадом кількості своїх членів.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va