Ватиканський кардинал: літургія грає ключову роль в екуменічному зближенні
  • Птн, 09/08/2013 - 19:04

Кардинал Курт Кох вважає, що християнська віра ніде не знаходить настільки повне вираження, як у літургії. Таким чином, вона відіграє ключову роль в екуменічному зближенні конфесій, заявив голова Папської ради сприяння християнській єдності, який в ці дні перебуває в німецькому Вюрцбурзі, де до 10 серпня проходить Міжнародний літургійний конгрес. Ватиканський єрарх закликав католиків брати за зразок християн східної традиції, для яких − як зазначив − літургія − це не лише святкування в співтоваристві, але і подія в космічному вимірі.

На думку швейцарського кардинала, для екуменізму важливо міркування над оригінальною формою літургії, над тією, яку служили в перші століття християнства. Він звернув увагу на літургійне оновлення, яке здійснили в ХХ столітті католики і протестанти, і зауважив, що завдяки посиланню на початок християнства з'явилося багато спільних літургійних елементів.

Англіканський богослов Пол Бредшоу, який бере участь у Конгресі, зазначив, що в пошуку "первинних" форм богослужіння історики досі стикалися з труднощами. На його думку, це свідчить про те, що з початку діяння християнства обряди не були одноманітними, як вважалося раніше. Їх характеризувала велика різноманітність, яка не перешкоджає подальшому пошуку спільних елементів.

Бредшоу також зазначив, що порядок біблійних читань, введений в Католицькій Церкві після II Ватиканського собору (1962-1965), пізніше − в частині або в цілому − ухвалила велика частина Церков Реформації. Також в багатьох мовах були узгоджені спільні тексти молитви "Отче наш" і "Символ віри". В даний час, однак, існує тенденція, замість того, щоб шукати спільні елементи в літургії, надати вираження власній релігійній ідентичності.

Приводом для проведення літургійного конгресу в Вюрцбурзі стало 50-річчя соборної Конституції про священну Літургію "Sacrosanctum Concilium". Цей документ, що з'явився в 1963 р., став основою для розпочатої католицькими єпископами в усьому світі реформи Служби Божої і інших богослужінь.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va