Ватиканський кардинал наблизив "віруючим із церковної лавки" − вчення Первосвящеників
  • Пон, 12/08/2013 - 00:01

 Кардинал Реймонд Лео Берк написав книгу про Євхаристію. Як зізнався сам автор, видання під назвою "Божа любов стала плоттю", це своєрідний посібник для сучасних віруючих для розуміння Святої Євхаристії. Префект Апостольської Сигнатури, вищої судової інстанції Церкви, не даремно звернувся до виданої в 2003 Іваном Павлом II енцикліки "Ecclesia de Eucharistia" і апостольського листа Бенедикта XVI "Sacramentum Caritatis", який побачив світ в 2007 р., оскільки Євхаристія з'єднує всі таїнства і  є центром життя католика.

Книга розрахована на "людину з церковної лавки", типового католика, з надією допомогти йому зрозуміти папське навчання про Євхаристію. Вона хоче спростувати стереотип, що енцикліки пишуться тільки для єрархії або інтелігенції, пояснив Томас Маккена, ініціатор видання коментаря. Він зізнався, що книга була написана на його власне прохання. Активний діяч руху «Католицька акція» підійшов одного разу до кардинала Берка, з яким він товаришує, і сказав, що такий коментар був би корисним для багатьох віруючих. Єрарх погодився написати його. Маккена підкреслив, що книга більше "катехитична", ніж "теологічна".

"Божественна любов стала плоттю" виросла із серії статей кардинала, написаних в часи, коли він був архиєпископом Сент-Луїс, де він тлумачив віруючим різні аспекти енцикліки Івана Павла II. Будучи хорошим катехитом, кардинал Берк показав зв'язок між літургією і новою євангелізацією, а також пояснив справжнє значення "активної участі" в Євхаристії, пов'язаної не з якоюсь "дією", як прийнято вважати, але, скоріше, з "духовним єднанням зі священиком".

Видавець розповів, що багато людей, серед яких значна кількість літніх, зізналися, що, проживши все своє життя як католики, тільки в цій книзі відкрили моменти, пов'язані з вірою, про які вони ніколи раніше не чули.

У передмові до книги кардинал Берк написав про важливість нової євангелізації, зазначивши, що саме через участь в Євхаристії віруючий найкраще може зрозуміти, що повинен зробити, щоб реалізувати нову євангелізацію, а саме − вести життя в спілкуванні з Христом.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va