Ватиканський кардинал: Папа не критикує капіталізм
  • Суб, 19/07/2014 - 14:44

Папа не критикує капіталізм, але говорить про ринок і його антропологічний сенс. На це звернув увагу голова Папської ради "Iustitia et Pax" в інтерв'ю римському католицькому агентству "Zenit". Ватиканська дикастерія недавно (11-12 липня 2014 року)  організувала міжнародний семінар на тему глобального загального блага та інклюзивної економіки. Точкою відліку було соціальне вчення Папи Франциска, з особливим акцентом на Апостольському зверненні "Evangelii Gaudium". Зустрічаючись 12 липня з учасниками форуму, Святіший Отець говорив з ними про антропологічний редукціонізм, пов'язаний з відчуженням сучасною економікою цілих категорій людей: дітей, літніх і молоді.

В інтерв'ю кардинал Пітер Тарксон нагадав, що звернення "Evangelii Gaudium" не є документом соціальної доктрини Церкви. Папа присвятив його євангелізації, беручи також до уваги проблеми сучасного світу, які є перешкодою на шляху проголошення Євангелія. Не можна угледіти в цьому зверненні критики капіталізму.

Слово "капіталізм" взагалі в ньому не виступає. Франциск пише, однак, про ринок. Він не хоче, щоб ринок тільки включив християнські цінності в свою ідеологію. Йдеться про його антропологічну основу. Понтифік нагадав, що Бог створив людину, щоб поставити її в центрі всього творіння. Все йде не так, якщо в цьому місці ставиться щось інше - ринок або фінанси - і людина починає служити їм. Найбільш важливий висновок Франциска в тому, що ринок повинен служити людській особистості, а не навпаки, вважає ватиканський кардинал. На думку глави Папської ради, Святіший Отець закликає до прийняття належної антропології, яка б не принижувала або обмежувала людину.

Дводенна конференція пройшла в минулі вихідні в Римі на тему: "Глобальне загальне благо - на шляху до інклюзивної економіки". У ній взяли участь також високопоставлені представники Світового банку, Міжнародного валютного фонду та ООН.