Ватиканський радник: безглуздо продовжувати богословський діалог з мусульманами
  • Птн, 27/09/2013 - 01:28

На щорічному засіданні товариства «Ініціатива Християнського Сходу» (Initiative Christlicher Orient) в Зальцбурзі ватиканський радник по Єгипту отець-єзуїт Самір Халіл Самір (Samir Khalil Samir) заявив, що лише богословський діалог з мусульманами не веде до потрібної мети, тому безглуздо продовжувати такий діалог .

На його думку, на переговорах потрібно, в першу чергу, більше уваги приділяти культурним питанням, куди входить також питання про права людини: якщо десь існує принцип прав людини, то він повинен поширюватися на всіх людей. Не повинно бути жодних обмежень з боку релігії, як це постійно відбувається в ісламі, зазначив єзуїт.

У своєму виступі він навів кілька прикладів того, наскільки сильно розрізняються арабська та європейська культури, так що це негативно впливає на діалог цих культур.

Термін «свобода» розуміється по-різному єгиптянами і європейцями. З мусульманської точки зору, релігія обмежує свободу людини. Європейці ж мають право самостійно вирішувати, бути їм релігійними чи ні. Мусульманам ж ідея про свободу совісті, яка дозволила б їм вийти з ісламу, уявляється немислимою і неприйнятною.

Отець Самір Халіл Самір також різко розкритикував мусульман, які іммігрують до Європи і відгороджуються від європейської культури.

«Це я повинен підлаштовуватися під європейські норми, а не європейські норми повинні збігатися з нормами шаріату» ,- підкреслив отець-єзуїт.

На закінчення отець-єзуїт Самір Халіл Самір підкреслив, що мусульмани також мають право на читання Євангелія. Само собою зрозуміло, поширення Слова Божого не має здійснюється із застосуванням насильства, але через свідчення Його своїм християнським життям.

Єгиптянин Самір Халіл Самір, який разом з теологією і філософією вивчав також ісламознавство, читає лекції в Римі, Парижі та Бейруті. Його лекції про християнство слухають також імами.

На засіданні «Ініціативи Християнського Сходу» очікувалася участь також халдейського Патріарха Луї Рафаеля II Сако (Louis Raphael II Sako), але він не зміг відвідати захід. Тим не менш, Сако похвалив роботу «Ініціативи» за її внесок у поширення християнства на Сході.

За матеріалами www.katolik.ru