Ватиканський секретний архів: 28 хвилин, щоб розвіяти міф
  • Чтв, 03/10/2013 - 19:39

"Scrinium Domini Papae": так називається документальний фільм Ватиканського телецентру, представлений 1 жовтня на римському фестивалі Roma Fiction Fest. Йдеться про спільну продукції телецентру і Ватиканського секретного архіву. Три тижні й десять годин зйомки знадобилися для створення 28-хвилинного фільму, який розповідає про одне з найзагадковіших місць, що зберігає пам'ять про дванадцять століть історії, про конклави і єресі, про Пап й імператорів, Хрестові походи і гучні відлучення від Церкви. Зашифровані листи, рукописи і кодекси займають 85 кілометрів стелажів. Ватиканський архів − місце досить жваве, і це не дивно: адже йдеться про архів «секретний», а зовсім не «таємний». Слово segretum значить «приватний», «ізольований», доступний не для всіх, а для Папи і його оточення. Саме Папа є верховним і винятковим керуючим архіву за допомогою кардинала-архіваріуса, а також префекта − виконавчого директора.

Рішення відкрити двері архіву для більш широкої публіки прийняв Папа Лев VIII в 1881 році. Сьогодні Ватиканський секретний архів приймає щорічно більше 1200 вчених з 60 країн.

Щоб зберегти цінні документи, Ватиканський архів відкрив майстерню з цифрової фоторепродукції. Наявність оцифрованих копій дозволяє сьогодні ознайомитися з усіма документами періоду до 1939 року, тобто аж до закінчення понтифікату Папи Пія IX. В даний час подібна робота ведеться з документами до 1958 року, тобто до смерті Папи Пачеллі.

За матеріалами ru.radiovaticana.va