Ватикансько-ізраїльську угоду ще не підписали, проте є оптимістичні очікування
  • Чтв, 31/01/2013 - 00:00

Наступне пленарне засідання ватикансько-ізраїльських перемовин щодо власності та податків Католицької Церкви в Ізраїлі цього разу також не закінчилося порозумінням. У повідомленні про позавчорашнє засідання постійної двосторонньої робочої комісії між Святим Престолом та Ізраїлем у міністерстві закордонних справ Єрусалиму йдеться про те, що воно відбулося «в конструктивній атмосфері» та досягло «значного прогресу». Однак такі ж враження були й півроку тому, торік 12 червня, у зв'язку з попереднім пленарним засіданням, а також і раніше під час перемовин, що тривають упродовж декількох років.

 

Цього разу відомо, що комісія «очікує швидкого укладення угоди».

У цьому повідомленні дякують за внесок у перемовини віце-міністрові закордонних справ Ізраїлю Дані Aялонові, бажаючи йому успіхів у подальшій роботі. За останні чотири роки він спільно з о. Етторе Балестреро керував комісією з ватиканського Держсекретаріату. Він залишить цю посаду під час формування нового уряду після недавніх виборів в Ізраїлі.

Саме із зміною уряду віце-міністр пов’язує факт, що на перемовинах не було досягнуто порозуміння. В інтерв’ю ізраїльській газеті «The Jerusalem Post» він стверджує, що документ скоро підпишуть, але цього не може зробити існуючий уряд, отже, просто потрібно зачекати нового. Проте чи справді новий ізраїльський уряд підпише угоду зі Святим Престолом довідаємося в червні цього року. Саме на цей час призначили наступне пленарне засідання постійної двосторонньої робочої комісії між Святим Престолом та Ізраїлем. Тепер воно відбуватиметься у Ватикані.

За матеріалами: Radio Watykańskie