Важкі питання. Чи буде наше тіло у воскресінні таким же, як зараз?
  • Пон, 09/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Як ми воскреснемо? Чи буде наше тіло таким же, як зараз, тільки перетвореним?»

 

ВІДПОВІДЬ: Відповідь на питання про наше воскресіння можна знайти в Першому посланні до Коринтян: «Але ж Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих» (1 до Коринтян 15:20).. У нас буде тіло, подібне Його тілу, тобто більше не підпорядковане потребам цього тлінного світу, але тіло прославлене і перетворене - для життя у славі, для життя вічного.

 

Ось що говорить святий апостол Павло: «Але хтось скаже: «Як воскреснуть мертві? І в якім тілі прийдуть?» Безумний! Те, що ти сієш, не оживе, як не умре.  І те, що сієш, не тіло, що має уродитись, а голе зерно, наприклад, пшениці або якесь інше. Бог же дав йому тіло, по своїй волі, і кожному насінню - власне тіло.».(1 до Коринтян 15:35-38)

 

І ще: «Так само й воскресіння мертвих: сіється в тлінні, а встає у нетлінні; сіється в безчесті, а встає у славі; сіється в безсиллі, а встає у силі» (1 до Коринтян 15:42,43)  

 

«Який земний, такі й земні, і який небесний, такі й небесні. І так само, як ми носили образ земного, так носитимем і образ небесного. Ось що говорю, брати: Тіло й кров царства небесного успадкувати не можуть, ані тлінні - успадкувати нетління.» (1 до Коринтян 15:48-50)

 

«Ось я кажу вам тайну: Не всі ми помремо, але всі перемінимося, раптом, в одну мить, при сурмі останній; засурмить бо, і мертві нетлінними воскреснуть, і ми перемінимося. Мусить бо це тлінне одягнутися в нетління, і це смертне одягнутися в безсмертя.» (1 до Коринтян 15:51-53).

 

Ми прочитали твердження апостола Павла, натхненні Святим Духом. Твердження, але не опис. Однак відповідь, дана Святим Письмом, ясна: наше тіло воскресне, але воно буде славним. А значить, воно не буде підкорятися більше біологічним потребам і обмежуватися просторово-часовими рамками.

 

Що стосується ідентичності нашого тіла, то воно буде тим же самим, що і зараз. Як писав святий Тома Аквінський, якби воно не було тим же самим, то тоді не можна було б говорити про «воскресіння».

Сам воскреслий Ісус дозволив до Себе доторкнутися. Святий Тома каже: «Згідно його природи, до славного тіла можна доторкнутися, проте в силу надприродних особливостей до нього не може доторкнутися тіло неславне. Тому святий Григорій стверджує: «Господь показав учням, що можна доторкнутися до Його тіла, яке перейшло через закриті двері, щоб показати: після Воскресіння Його тіло - таке ж за своєю природою, проте не таке ж по своїй славі».
 

За матеріалами: Радіо Ватикана

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.