Важкі питання. Чи може Папа бути єретиком?
  • Пон, 07/11/2016 - 16:35

ПИТАННЯ: Чи може Папа бути єретиком і хто повинен це визначити і скинути його, якщо він є верховною владою в Церкві?

ВІДПОВІДЬ: У публічному навчанні Папа не може бути єретиком, згідно з обітницею Ісуса: «І сказав Господь: О Симоне, Симоне! Ось Сатана наставав, щоб просіяти вас, як пшеницю, та я молився за тебе, щоб віра твоя не послабла, а ти колись, навернувшись, утверджуй своїх братів.»(Лк 22,31-32). В іншому випадку слід було б сказати, що Христос наділив непомильністю НЕ Папу, а того, хто судить Папу. Але Святе Письмо свідчить про інше. Навіть непомильність Колегії єпископів не може застосовуватися проти Папи, оскільки не може бути Колегії єпископів, якщо не в присутності Петра і не під верховенством Петра (cum Petro et sub Petro).

Крім того, нагадаємо ще раз слова Ісуса, сказані святому Петру: ми процитували їх, відповідаючи на попереднє запитання. Таким чином, непомильність Церкви нерозривно пов'язана з непомильністю Петра, з волі Самого Господа.

Отже, ніхто не може позбавити влади Папу, якщо не Сам Господь Ісус Христос.

Дон Боско говорив, що він вважає за краще вважати непомильними також всі висловлювання Папи як приватного богослова: за словами святого, якщо ця особа виступає в якості верховного вчителя Церкви, то навіть як приватний богослов він менш схильний до помилки, ніж будь-який інший теолог.