"Важкі питання". Чи може священик переривати Літургію через шум?
  • Нед, 05/10/2014 - 12:34

ПИТАННЯ: Чи може священик під час Літургії переривати читання Євангелія щоразу, коли хто-небудь шумить (наприклад, у кого-небудь дзвонить телефон або кричать діти)? Чи не є це відсутністю милосердя і терпимості?

ВІДПОВІДЬ: Швидше за все, священик, на якого Ви посилаєтеся, турбується про те, щоб Слово Боже досягло всіх, чому може перешкодити сторонній шум.

На жаль, не всі віруючі усвідомлюють сенс Євхаристії. Літургія Слова - невід'ємна і істотна частина Святої Літургії. Нерідко люди неуважно слухають літургійні читання. Присутність на Літургії та участь в ній - це не одне і те ж. Для повноцінної участі в Святій Літургії потрібно уважно долучитися і до трапези Слова.

Що стосується присутності дітей на богослужінні, то іноді участь батьків у Літургії зводиться до ходіння по храмі і намагання заспокоїти дитину. При всьому розумінні, з яким священик може ставитися до цієї ситуації, він дбає про всіх віруючих, які бажають взяти повноцінну участь в Євхаристії. Це не означає, що дітей не можна водити до церкви. Досвід показує, що діти, яких приводять до храму із раннього віку, поступово звикають і усвідомлюють, як потрібно себе вести. Дитина, яку беруть з собою на Літургії лише зрідка, насилу приймає правила поведінки в храмі. У деяких церковних громадах прийнято виводити з церкви маленьких дітей, що не вміють дотримуватися моментів мовчанки, в особливе приміщення чи на вулицю, де з ними займається і грає асистент, катехит або хто-небудь з батьків-волонтерів.