Важкі питання. Чи можна фотографувати в католицькому храмі?
  • Пон, 29/05/2017 - 17:12

ПИТАННЯ: Чи можна фотографувати в католицькому храмі?

ВІДПОВІДЬ: У храмі, як і в інших місцях, бажаючі проводити фото- і відеозйомку покликані не тільки слідувати здоровому глузду (що стосується, наприклад, права на конфіденційність присутніх в храмі), а й дотримуватись законів і правил, встановлених церковною і цивільною владою. Якщо храм є об'єктом культурної спадщини, а в ньому є пам'ятки мистецтва, то фотографування може бути заборонено, про що, як правило, відвідувачів храму попереджають оголошення при вході.

Деякі єпархіальні управління охорони культурної спадщини Церкви розробляють власні правила, що стосуються відео- та фотозйомки, якими доречно поцікавитися перш ніж фотографувати всередині церкви.

Якщо мова йде про богослужіння, то слід заздалегідь домовитися зі священнослужителями та отримати дозвіл на фотозйомку. Вона не повинна заважати збереженню молитовної атмосфери в храмі. Це ж стосується і фотографування «з місця»: зловживання цією звичкою відволікає оточуючих від молитви і від участі в літургії, привертає непотрібну увагу.

Слід також дотримуватися загальних правил, що стосуються правомірності публікації фотоматеріалів, що включають людей і об'єкти культурного надбання.