"Важкі питання". Чи можна хрестити жертву аборту і дати за неї намірення на Службу Божу?
  • Срд, 24/12/2014 - 18:18

ПИТАННЯ: Чи можу я зробити «хрещення бажанням?» і дати намірення на Службу Божу за немовля, яке стало жертвою аборту моєї подруги? Адже нехрещені і ненароджені діти, згідно катехизму, потрапляють в лімб і не можуть насолоджуватися блаженним спогляданням Бога.

ВІДПОВІДЬ: Згідно з католицьким віровченням, не можна з упевненістю стверджувати, що нехрещені і ненароджені діти потрапляють в лімб. Таке припущення було характерне для богословів колишніх епох, і хоча його не було засуджено Церквою, воно ніколи не було її офіційним вченням.

У катехизміі святого Пія Х на питання про спасіння нехрещених немовлят пропонується саме ця думка.
Тим часом, богослів'я розвивалося, і в сьогоднішньому Катехизмі Католицької Церкви вчення про долю нехрещених дітей ґрунтується на вірі в Божественний задум про загальне спасіння, виражене словами святого апостола Павла: «Бог хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини». (пор. 1 Тим 2,4). Ось що говориться в Катехизмі: «Що стосується дітей, що померли нехрещеними, то Церква може тільки довірити їх милосердю Божому, як вона робить це в обряді поховання нехрещених дітей. Дійсно, велике Боже милосердя, яке хоче, щоб усі люди були врятовані, і любов Ісуса до дітей, про яку Він каже: «Пустіть дітей приходити до Мене, не бороніть їм» (Мк 10, 14), - дозволяють нам сподіватися, що для дітей, що померли без хрещення, існує шлях порятунку»(1261). Наша надія заснована на вірі в благодать, яку Бог може дарувати цим дітям якимось невідомим нам чином, - адже без благодаті ніхто не може потрапити в Рай.

Отже, чи можна здійснити «хрещення бажання» над дитиною, від якого мати позбулася шляхом переривання вагітності? Відповідь негативна: якби можна було здійснювати хрещення бажанням над ким-небудь, то слід було б поширити його на всіх, хто потребує рятівного Таїнства. Одного бажання замало. Інакше Ісус б не наказав апостолам хрестити людей, - адже одного Його бажання врятувати всіх людей було б більш ніж достатньо.

Чи можна звершити Літургію за цю дитину? Так, звичайно, можна відправити Службу Божу в її наміренні, молячись за допомогу з Небес. Але не можна здійснити за неї заупокійну Службу Божу, оскільки, згідно нашій вірі, вона знаходиться в Раю, а не в чистилищі.

Навіть якщо допустити версію про лімб для нехрещених немовлят, Церква ніколи не вершила за них заупокійних богослужінь, адже на заупокійній Літургії ми просимо Раю для тих, хто перебуває в чистилищі.
Крім того, було б благочестивим жестом вершити Літургії за всіх зачатих немовлят, які не народяться і не будуть хрещені. Але ми приносимо євхаристійну жертву не в наміренні відпущення їхніх неіснуючих гріхів, а за те, щоб Господь, тільки одному Йому відомими шляхами, дарував їм благодать спасіння, щоб їх життя в Раю було одягнене в ще більшу славу і щоб вони багатьох привели до спасіння.