Важкі питання. Чи можна католику голосувати за партію, яка не збирається скасовувати неправедні закони?
  • Втр, 05/05/2015 - 22:59

ПИТАННЯ: Чи можна католику голосувати за партію, яка не займається скасуванням закону, що суперечить закону Божому?

ВІДПОВІДЬ: У політичному житті віруюча людина покликана в міру своїх можливостей просувати благо і викорінювати зло. Якщо ж неможливо викорінити зло, потрібно намагатися зробити все, щоб уникнути ще більшого зла.

За ті партії, які не займаються безпосередньо скасуванням закону, що суперечить Богу, католики можуть голосувати не тому, що вважають цей закон благом, а тому, що вважають неможливим його скасування в даний момент.

Потрібно зауважити, що коли ми відмовляємося голосувати за таку партію, то наша відмова ніяк не впливає на розподіл депутатів у парламенті, - тому в кінцевому рахунку ми непрямим чином сприяємо тим, хто не просто не докладають зусиль для скасування несправедливих законів, а просувають їх.

Наведемо тут цитату з енцикліки святого Івана Павла II Evangelium Vitae: "Якщо немає можливості відкинути законопроект або скасувати закон про переривання вагітності, то парламентарій, чиє абсолютне особисте протистояння перериванню вагітності явно і всім відомо, вчинить правильно, підтримавши пропозиції, мета яких - обмежити шкоду подібного закону і зменшити його негативні наслідки у сфері культури і суспільної моралі. Бо, роблячи так, він не є спільником у прийнятті неправедного закону, а навпаки, вживає правильну і гідну спробу обмежити його шкідливі аспекти" (73).

На цю тему висловилася також Конгрегація віровчення в доктринальному поясненні «Участь католиків у політичному житті» (2002), цитуючи наведений вище параграф з енцикліки.