Важкі питання. Чи можна християнинові займатися карате?
  • Пон, 16/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Чи можна християнинові займатися карате?»

 

ВІДПОВІДЬ: В описах цього виду бойового мистецтва присутні два елементи: по-перше розвиток власних фізичних та інтелектуальних здібностей - і тут немає ніяких «протипоказань». А по-друге - згадується про «духовний розвиток людини», як про один з вимірів карате. І якщо під цим мається на увазі концепція досконалості, типова для буддизму, то це неприйнятно для християнина.

Мирна кінцева пристань, до якої прагне буддист, - це абсолютно негативний стан щастя, негативний в тому сенсі, що заперечується, анулюється будь-яке почуття і, як наслідок, анулюється біль. До цієї «нірвани» (тобто «припинення») можна остаточно прийти тільки після дуже довгого ряду перевтілень і покрокового очищення.

У той час як внутрішній, духовний розвиток християнина полягає зовсім в іншому: це зростання у Христі та участь у Божественному житті. Християнство - це не «припинення» (про припинення можна говорити лише по відношенні до гріха), а повнота життя і така повнота включає в себе також і почуття.

Ось чому завжди залишаються актуальними міркування про початковий буддизм, запропоновані видатним християнським філософом нашого часу Жаком Марітеном: «Ця доктрина відчаю - не просто єресь по відношенні до брахманізму, але інтелектуальна виразка людства, оскільки вона заснована на розкладанні розуму. У ній скупчені вже всі ті великі помилки, які атакують розум в сучасну епоху. І якщо вона так підноситься в наші дні в деяких європейських колах, то це відбувається тому, що всі душі, які хочуть отримати з гуманітаризму мораль добра у світі без Бога, вже є віртуальними буддистами».

Христос завжди повинен залишатися Світлом, яке сяє на шляху християнина, і кожен з нас повинен прагнути до стану, про який говорив святий апостол Павло: «Вже не я живу, але живе в мені Христос».

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.