Важкі питання. Чи можна причащатися без попередньої Сповіді?
  • Пон, 02/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Чи не є святотатством брати участь в Літургії  і приймати Причастя без попередньої Сповіді?»

 

ВІДПОВІДЬ: Щоб відповісти на це питання, необхідно повернутися до теми смертного і буденного гріха, якій ми присвятили одну з наших попередніх розмов.

Якщо віруючий знає за собою тільки повсякденні гріхи, то, приступаючи до Причастя, він не робить ніякого святотатства, оскільки повсякденний гріх не позбавляє людину стану благодаті. Повсякденні гріхи відпускаються також в обряді покаяння, який ми здійснюємо під час Літургії. Повсякденні гріхи відпускаються через освячуючу благодать, яку ми приймаємо в момент причастя.

Тим не менше, як ми вже говорили, краще сповідатися регулярно, навіть якщо на совісті тільки повсякденні гріхи. Рекомендується приступати до Таїнства Покаяння один раз на місяць, ще краще - кожні два тижні або частіше.

Якщо ж людина усвідомлює, що вона скоїла тяжкий гріх, то не може приступати до Святого Причастя, не сповідаючись. Учительство Католицької Церкви в цьому питанні посилається на те, що Святий Дух говорить через апостола Павла: "Тому, хто буде їсти хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти тіла та крови Господньої. Тож нехай людина випробовує себе, і так  нехай їсть хліб і п'є з чаші. Бо, хто недостойно їсть і п'є , не розрізняючи Господнє тіло, той на осуд їсть і п'є. Через це між вами багато хворих і недужих, і чимало тих, які впокоїлися ».

Якщо я усвідомлюю, що перебуваю в стані смертного гріха, то я не здійснюю святотатства, відвідуючи Святу Літургію. Щоб брати участь в Літургії (зрозуміло, не приступаючи до Причастя), досить того каяття, яке ми висловлюємо в акті покаяння.

Таким чином, і розлучені католики, які вступили у повторний шлюб, не тільки можуть, але, в силу церковної заповіді, повинні відвідувати Святу Літургію кожної неділі і святкові дні.

 

За матеріалами: Радіо Ватикана

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.