"Важкі питання". Чи можна приступати до Причастя, приймаючи для лікування контрацептив?
  • Срд, 25/02/2015 - 12:09

ПИТАННЯ: Лікар прописав мені для лікування ендометріозу гормональний препарат, який є також контрацептивом. Чи можу я приступати до Причастя?
 
ВІДПОВІДЬ: Звичайно, Ви можете приступати до Причастя, оскільки Ви приймаєте ці препарати не з метою запобігання, а з терапевтичною метою.

Це питання безпосередньо було порушено Папою Пієм XII в 1958 році. В одній зі своїх промов він відповів на питання, чи припустимо пригнічувати овуляцію за допомогою пігулки, що використовується для лікування матки та інших органів? «Чи припустимо це для заміжньої жінки, яка, незважаючи на це тимчасове безпліддя, бажає вступати в близькість з чоловіком? Відповідь залежить від наміру людини», - заявив тоді Пій XII. Якщо жінка приймає цей препарат не для того, щоб уникнути вагітності, але виключно за рекомендацією лікаря для лікування захворювань, то навіть якщо ця терапія побічно перешкоджає зачаттю, її не можна назвати неприпустимою - згідно з принципом дії з подвійним ефектом. Але далі Папа уточнює: «Якщо вона веде безпосередньо до безпліддя, то це морально неприпустимо. Мова йде про випадки, коли овуляцію пригнічують з тією метою, щоб уберегти матку і організм від наслідків вагітності, яка протипоказана». У такому випадку прямим наміром є саме пригнічення овуляції і уникання вагітності, а не лікування матки та інших органів.

Таким чином, тут проводиться різниця між терапевтичним і контрацептивним застосуванням гормональної пігулки. Терапевтичне застосування є допустимим, коли прямим наміром є благо, тобто терапія, а зло - лише непрямий ефект, якого неможливо уникнути.