Важкі питання. Чи можна продавати і купувати освячені предмети?
  • Пон, 20/02/2017 - 18:21

ПИТАННЯ: Чи можливо таке, щоб освячені свічки та інші предмети продавалися (купувалися) за гроші?

ВІДПОВІДЬ: Бажано купувати неосвячені предмети, а потім їх освячувати. Однак освячені предмети можуть продаватися і купуватися за гроші. Іноді, коли мова йде про старовинні образи або літургійне начиння, неможливо точно знати, чи був освячений предмет. У канонічному праві заборона на продаж існує тільки щодо священних реліквій. Факт освячення не позбавляє предмет його матеріальної цінності.

Деякі зараховують продаж освячених предметів до гріха симонії. Нагадаємо, що симонія, згідно з вченням Католицької Церкви, - це покупка або продаж духовних благ. Симону Волхву, який хотів купити духовну владу, дію якої він спостерігав в апостолів, Петро відповідає: "Нехай срібло твоє буде з тобою на погибель; бо ти думав набути дар Божий за гроші"(Дії 8, 20). Він узгоджується тут зі словами Христа: «Даром прийняли, даром давайте» (Мт 19, 8). Неможливо залишити за собою духовні блага і поводитися з ними як власник або господар, бо джерело їх - в Бозі. Їх можна тільки безоплатно отримати від Нього.

Освячення предметів відноситься до сакраменталіїв і, безсумнівно, є духовним благом, яке неможливо придбати за гроші або продати, тому, безумовно, продаж матеріальних благ за більш високу ціну тільки тому, що вони освячені, неприпустимий. Однак, освячення предметів не позбавляє їх матеріальної цінності, тому, наприклад, якщо квартира (або цінна ікона) була освячена, це не означає, що наступному власникові вона повинна дістатися безоплатно. В даному випадку продається і купується не духовне благо, але матеріальне.