Важкі питання. Чи можна сповідатися у різних священиків?
  • Пон, 02/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Чи можна сповідатися у різних священиків, чи потрібно завжди ходити на Сповідь до одного й того ж священика?»

 

ВІДПОВІДЬ: Сповідатися у різних священиків, звичайно, можна. Святий Йосип Кафассо, духівник і сповідник святого Івана Боско, говорив: у тому, що стосується сповідника, віруючий повинен відчувати себе «вільним, як повітря», - настільки важливе саме це Таїнство, і ніякі перешкоди психологічного чи іншого типу не повинні закривати до нього шлях.

Але багато духовних отців радять сповідатися в одного й того ж священика: це як під час хвороби - ми звертаємося до того лікаря, який добре знає наш анамнез. Якщо у нас є постійний сповідник, то корисно йти саме до нього навіть у моменти особливої ​​напруженості. Святий дон Боско закликав мати постійного сповідника також з поваги до священика, який в парафії здійснює справжнє духовне батьківство.

Іноді, навіть якщо у нас є постійний сповідник, ми можемо бути змушені звертатися до іншого священика - наприклад, якщо відпущення гріхів не терпить зволікання. Тоді ми звертаємося до священика, який в даний момент доступний.
Іноді трапляється, що той, хто кається відчуває себе з якихось причин некомфортно з тим чи іншим священиком. У таких випадках він абсолютно вільний піти на сповідь до іншого. Причини зміни сповідників можуть бути найрізноманітніші.

 

За матеріалами: Радіо Ватикана

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.