Важкі питання: Чи можна уділяти вмираючому Таїнство Оливопомазання всупереч його волі?
  • Втр, 30/08/2016 - 17:07

ПИТАННЯ: Чи можна уділяти вмираючому Таїнство Оливопомазання всупереч його волі - заради порятунку його душі? Чи буде це актом милосердя?

ВІДПОВІДЬ: Якщо людина не бажає приймати Таїнство або, приймаючи його, не має ніякого каяття у своїх гріхах, то отримане Таїнство не веде до спасіння і не приносить ніяких плодів.

Безумовно, Таїнство дієво ex opere operato - виходячи з досконалої дії, тобто в силу самого здійснення цього Таїнства, оскільки його здійснює Сам Христос. Однак при відсутності об'єктивних умов для здійснення Таїнства воно безплідним, і його священний характер зведений нанівець.

Цими об'єктивними умовами є намір служителя (він завжди беззаперечно потрібний для реальності самих Таїнств) і, безперечно, необхідна воля самого приймаючого Таїнство. Тому сам обряд, без цих умов, не приносить спасенних плодів.

У Таїнстві Ісус дає спасенну благодать через дії і наміри служителя, з'єднуючись з віруючим через його волю і доброзичливість до прийняття Таїнства.

Але коли двері віруючого залишаються закритими, скільки б не стукав Господь, Він не зможе увійти зі Своєю благодаттю.

Тому звершення Таїнства Оливопомазання над людиною, що відмовилася від нього, не буде проявом любові й не відкриє їй двері до порятунку. Таїнство не діє магічним чином, але це завжди зустріч між Христом і людиною, і двері людини повинні бути відкриті для Христа.

В цьому випадку ординарний (звичайний) шлях здобуття благодаті, яким є Таїнства, неможливий, і близьким вмираючого залишається сподіватися на «надзвичайні», невідомі нам шляхи, якими Господь може привести до спасіння.