Важкі питання. Чи потрібно сприймати повчання священика після сповіді як слова Самого Христа?
  • Пон, 14/01/2013 - 00:00

ПИТАННЯ: Якщо під час Таїнств священик діє «in Persona Christi», то чи означає це, що ми повинні сприймати як слова Самого Христа те, що священик говорить після визнання гріхів у Таїнстві Покаяння? А якщо він говорить щось суперечне учительству Церкви?

ВІДПОВІДЬ: Священик діє in Persona Christi, від особи Самого Христа, перш за все в той момент, коли вимовляє слова відпущення гріхів. Точно так само, він діє in Persona Christi в момент Євхаристійної молитви і особливо під час перевтілення Найсвятіших Таїн.

І точно так само, як в проповіді священик може помилятися (і в цьому випадку, звичайно, його не слід слухатися), так і в конфесіоналі: якщо після сповіді наших гріхів священик говорить щось несумісне  з учительства Церкви, це не слід сприймати як слова Христа.

Хоча слова священика дуже важливі для того, хто кається, вони не є частиною матерії або форми Таїнства Покаяння. Матерія включає в себе жаль за гріхи, сповідання гріхів та покаяння, а форма - слова відпущення, вимовлені священиком. Поради сповідника входять в обряд Сповіді так само, як проповідь - в чин Літургії. Таким чином, вони не наділені аспектом безпомилковості.

Повчання священика йдуть слідом за сповіданням гріхів. Священик виступає в них як лікар, батько і вчитель. І так само, як з людської точки зору бувають лікарі, батьки і вчителі більше чи менше компетентні, може трапитися і зі священиками. Тому не є помилкою вибирати того чи іншого сповідника на власний розсуд. При цьому відпущення гріхів будь-яким священиком, незалежно від святості та мудрості, завжди має однакову цінність.

 

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.