Важкі питання. Чи правда, що Адам прожив 930 років?
  • Пон, 20/02/2012 - 00:00

Питання: Як потрібно ставитися до слів з Біблії про тривалість життя перших людей? Чи дійсно Адам прожив 930 років?

Відповідь: Як ми вже говорили, Книгу Буття не слід читати як хронологію життя наших прабатьків. В ній є реальні факти і дати, але вони націлені на те, щоб повідомити нам відомості надприродного характеру, що стосуються духовного життя.

У «Єрусалимській Біблії» дається наступний коментар до «Буття»: «Така генеологія наводиться для того, щоб заповнити інтервал між створенням світу і потопом, так само, як родовід Сима (Бут. 11, 10-32) покриває час від потопу до Авраама . Таким чином, в ній не слід шукати історію і точну хронологію. Автори священних текстів приписували прабатькам надзвичайне довголіття, оскільки вважалося, що тривалість людського життя скоротилася в ході великих світових епох ... Це скорочення було пов'язане з множенням зла, адже довге життя - благословення Бога, і воно вважається однією з привілеїв месіанської ери ».

В інших авторитетних коментарях стверджується, що число років в Книзі Буття ще не таке велике, як в месопотамських генеологіях (в них деякі царі жили по 30 000 років). Довгота днів прабатьків повинна була вказувати на якусь «золоту епоху». Не треба також забувати, що ці персонажі очолювали цілі племена, і нерідко їх образ вміщував в себе історію всього племені.

Більш древні тлумачі говорили, що тривалість життя прабатьків залежала від їх темпераменту, від якості їжі, від умов життя, які, ймовірно, до потопу були іншими. Але перш за все довголіття було волею Бога, якому було вгодно, щоб люди розмножувалися і населяли землю.
 

 

За матеріалами radiovaticana.org

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.