Важкі питання: Чи правда, що євреї досі очікують прихід Месії?
  • Втр, 07/02/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Чи правда, що євреї досі очікують прихід Месії? І якщо це правда, чому таким Месією не міг бути для них наш Господь Ісус Христос?»

ВІДПОВІДЬ: Насамперед зазначимо, що за часів Ісуса Христа і ранньої Церкви велика кількість євреїв навернулися до християнства. І в наступні століття їх було немало, і це відбувається до сьогоднішнього дня.
Ті ж, хто залишаються євреями, юдеями, як і раніше чекають Месію. Чому для них цим Месією не може бути Ісус Христос?

Справа в тому, що Ісус - Бог і людина, і у Своїй людській природі він помер, розп'ятий на Хресті. Зі слів апостола Павла, для євреїв цей факт є великою спокусою і каменем спотикання. Адже по відношенню до Бога можна з пошаною схиляти голову лише перед Його всемогутністю, перед Його чудесами. Але ніяк не перед Його слабкостями. Ось чому так важко прийняти Христа.

Книжники, фарисеї і старшини говорили до розп'ятого Ісуса: «Якщо Ти Син Божий, зійди з хреста!» Вони над ним насміхалися: інших Він спасав, а Себе спасти не може? Ти, що руйнуєш храм і за три дні відбудовуєш, спаси Себе Самого; якщо Ти Син Божий, зійди з хреста.

Так само і первосвященики з книжниками та старшими, глузуючи, говорили: Він інших спасав, а Себе Самого спасти не може! Якщо Він Цар Ізраїля, нехай тепер зійде з хреста і ми повіримо Йому; уповав на Бога; нехай Той Його тепер визволить, якщо Він угодний Йому. Бо Він говорив: Я Син Божий». Це з Євангелія від Матея.

А святий апостол Марко розповідає: «Ті, що проходили повз Нього, лихословили Йому, киваючи головами своїми та говорячи: Отак! Ти, що руйнуєш храм і за три дні відбудовуєш його, спаси Себе Сам і зійди з хреста. Так само і первосвященики з книжниками, глузуючи, говорили один одному: Він інших спасав, а Самого Себе не може спасти. Христос, Цар Ізраїлів, нехай зійде тепер із хреста, щоб ми бачили, і увіруємо».

Але Він не зійшов з Хреста, принісши Себе в жертву. Саме це і продовжує бути каменем спотикання для юдеїв.
 

За матеріалами radiovaticana.org

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.