Важкі питання. Чи припустима операція зі зміни статі в цьому конкретному випадку?
  • Втр, 28/06/2016 - 10:39

ПИТАННЯ: Чи дозволяє Церква здійснити операцію зі зміни статі у чоловіка з каріотипом XXY, у якого є чоловічі і жіночі статеві органи?

ВІДПОВІДЬ: Судячи з усього, Ви питаєте про синдром Клайнфельтера, однією з різновидів якого є згадана Вами хромосомная аномалія. Цей синдром часто діагностується після статевого дозрівання. У будь-якому випадку, він зачіпає тільки чоловіків, і ніякого сумніву з їхньою генетичною статтю не виникає. Клінічні прояви можуть включати деякі гормональні зміни, наявність деяких вторинних ознак жіночої статі (гінекомастію), а також супутні захворювання, деякі особливості розумового та психічного розвитку.

Наскільки дозволяють стверджувати відомості з науково-популярних джерел, носії цієї аномалії не мають первинних ознак жіночої статі, так що в разі операції йшлося б саме про зміну статі, що з точки зору моральності неприпустимо. Терапія, рекомендована в разі синдрому Клайнфельтера, - це гормональна терапія, а також пластична хірургія в разі гінекомастії. Бажання змінити стать, швидше за все, пояснюється психічними причинами, які не усуне ніяка операція. Набуття іншої статі не зцілить душевних страждань, які вимагають іншого втручання.

Дослідження наслідків операції зі зміни статі показують, що після операції психічні проблеми не зникають, навпаки, виникає девіантна поведінка, можлива тяга до самогубства, а також виникає бажання повернутися до початкової статі.

Інша річ у випадку наявності як чоловічих, так і жіночих статевих органів. В даному випадку людина морфологічно належить до обох статей, і мова йде про гермафродитизм (розрізняють між істинним гермафродитизмом і помилковим, до якого і відноситься синдром Клайнфельтера). У цьому випадку проводиться хірургічна операція не зі зміни статі, а по приведенню репродуктивних органів до стану однієї статі, котра визначається певними ознаками і після ретельного обстеження.