"Важкі питання". Чи угодна Богові професія адвоката?
  • Срд, 23/07/2014 - 14:13

ПИТАННЯ: Чи угодна Богові професія адвоката? Адже він захищає винних, знаючи, що вони винні й, можливо, не розкаялися. Адвокати, які займаються розлученнями, наживаються на руйнуванні сім'ї, часто сприяючи приниженню одного з подружжя і допомагаючи іншому, який вдається до фальшивих звинувачень, щоб відібрати дітей.

 

ВІДПОВІДЬ: Саме існування різних католицьких об'єднань юристів свідчить про те, що ця професія цілком може відповідати християнським цінностям.

Ми не будемо тут перераховувати всі моральні обов'язки юристів, але обмежимося лише деякими з них, про які згадує автор питання.

Адвокат захищає винних, можливо, навіть у вбивстві. Зрозуміло, адвокат не має права давати фальшиві відомості, щоб захистити злочинця. Однак, він має право замовчувати про певні факти, навіть якщо злочинець зізнався в них адвокату. І  саме так, як для будь-якої людини допустимо замовчувати будь-яку довірену їй таємницю, це припустимо і для адвоката. Відомості, які адвокат отримує під час бесід із підзахисним, потрібні йому не для того, щоб передати їх суду, а для того, щоб забезпечити захист у межах допустимого. Він може і повинен вдаватися до «мислених застережень».

З іншого боку, обов'язок відкривати всю відому їм правду лежить на свідках. Нарешті, встановлює істину і виносить рішення суддя, якому достеменно відомо, що адвокат наділений обов'язком захищати свого клієнта.

Перейдімо тепер до питання про розлучення. Перш ніж зайнятися справою про розірвання шлюбу, адвокат повинен сказати своє слово на захист нерозривності подружнього зв’язку і підказати шляхи для можливого подолання конфлікту. Саме так починається юридична консультація в адвоката у католицьких центрах сім'ї. Зауважимо, що правникам часто надається можливість нагадати своїм клієнтам про моральний обов’язок – яскравим прикладом цього є процес написання заповіту. Повертаючись до процесів розлучення: якщо подружжя не має наміру вирішувати своїх розбіжностей і хочуть все ж розірвати шлюб, адвокат може перейти до всіх необхідних формальностей.

Зауважимо також, що, хоча розлучення і стає часто дорогою до другого шлюбу, подружній зв’язок завжди залишається непорушним перед Богом, і адвокат тут нічого не може змінити.

Бувають також ситуації, коли подружжя, що усвідомлює нерозривність зв’язку Таїнства Шлюбу, не маючи жодного наміру укладати другий шлюб у РАЦСі, має право отримати розлучення, щоб захистити самих себе або своїх дітей. Це право не суперечить церковному. Згідно Катехизму Католицької Церкви, «поділ подружжя в деяких випадках, передбачених канонічним правом, обґрунтований, при тому, що зберігається в силі шлюбний союз. Якщо цивільне розлучення залишається єдиним можливим способом забезпечити деякі законні права, догляд за дітьми або захист майна, воно може бути припустиме, не складаючи при цьому моральної провини» (2383). У даному випадку людина, яка звертається за розлученням, невинна, як невинний і юрист, що оформляє розлучення.

 Слід також пам'ятати, що адвокат, як і представник будь-якої іншої професії, має моральний обов’язок не забувати про головну мету своєї роботи, а саме про служіння людям, які звертаються до нього з метою захисту справедливості. Часто адвокат встає на захист людей, що терплять страждання від інших людей. Процеси, в яких бере участь адвокат, не можна вважати просто способом заробляння грошей – у такому випадку вони були б нелюдськими. Місія адвоката зобов'язує його захищати права інших людей і гарантувати, щоб громадяни співіснували в злагоді й справедливості. Так само як священик зобов'язаний зберігати живим дар, отриманий ним у свяченні (згадаймо слова святого Павла до Тимотея: «Не занедбай твого дару, котрий дано тобі пророцтвом із накладанням рук священства» (1 Тим. 4,14)) – тобто служити людям у тому, що стосується Божественного, – адвокат теж повинен завжди пам'ятати про своє покликання служити людям у справі правосуддя.