Важкі питання. Чи відлучаються від Церкви ті, хто сприяють аборту?
  • Пон, 06/03/2017 - 16:27

ПИТАННЯ: Чи відлучаються  від Церкви разом з жінкою ті, хто посилає на аборт і робить його (наприклад, медперсонал, родичі)?

ВІДПОВІДЬ: Норми щодо відлучення тих, хто сприяє гріху аборту, викладені в 1398 каноні Кодексу канонічного права. У ньому йдеться про відлучення latae sententiae тих, хто, як це звучить по-латині, «abortum procurat». Під цим виразом маються на увазі ті, хто сприяють аборту. Latae sententiae означає негайне відлучення, в силу самого вчинку, за заздалегідь винесеним судовим рішенням. Крім самої матері, до таких людей належать лікар, медсестри, ті, хто наказали, порадили зробити аборт, дали направлення на аборт. Відлучення відбувається, згідно з цим каноном, у випадку, якщо він був дійсно зроблений.

В енцикліці «Evangelium vitae» Папа Іван Павло II пише: «За допомогою такого суворого покарання Церква вказує на цей злочин як на один з найтяжчих і небезпечних, спонукаючи злочинця ревно шукати шляхи покаяння. Бо в Церкві кара відлучення накладається для того, щоб винний міг до кінця усвідомити серйозність скоєного гріха і щоб потім привести його до остаточного покаяння»(62).