Важкі питання. Чи всі засоби прийнятні для завоювання душ на неканонічній території?
  • Пон, 15/05/2017 - 15:22

ПИТАННЯ: Чи всі засоби прийнятні для завоювання душ на неканонічній території?

ВІДПОВІДЬ: У Католицькій Церкві не існує понять «канонічної» і «неканонічної» території. Поняття території присутніє в Кодексі канонічного права понад 80 разів і стосується визначення меж для дії тих чи інших церковних законів і розпоряджень, що стосуються католиків.

У пастирській практиці існує поняття місіонерської території (ця територія знаходяться в компетенції ватиканської Конгрегації євангелізації народів): в документах Церкви це поняття включає в себе ті місця, де люди ще не знають Євангелія Ісуса Христа. Однак останнім часом поняття місіонерської території поширюється не тільки на географічні реалії, оскільки в наш час існують численні культурні простори, в яких ще не звучало сповіщення Христа, або ж воно було давно забуте.

Що стосується «завоювання душ», тобто сповіщення Ісуса Христа, то для нього не існує ніяких територій. «Ідіть і навчіть всі народи», «будьте свідками аж до краю землі»: ось ті «кордони», які Господь встановив Євангелією.

Чи всі засоби хороші? Ми не знаємо, які саме засоби має на увазі автор питання, але в цілому можна відповісти так: гарні всі засоби, які не зачіпають людську свободу. «Щоб коритися Божественній заповіді: "Навчіть всі народи"(Мт 28, 19), Католицька Церква повинна, не шкодуючи зусиль, працювати заради того, "щоб слово Господнє ширилось та прославлялось" (2 Сол 3,1)», - говорить декларація другого Ватиканського собору «Про релігійну свободу».

А в Декреті про місіонерську діяльність Церкви говориться: «Скрізь, де Бог відкриває двері для слова, що звіщає тайну Христову, всім людям повинен сміливо і невпинно звіщатися Бог Живий і Той, Кого Він послав заради порятунку всіх, Ісус Христос, щоб нехристияни, яким Святий Дух відчинить серце, увірувавши, добровільно навернулися до Господа і щиро прикипіли до Нього, бо Він є "шлях, істина і життя" (Ів 14, 6)».