Важкі питання. Чи є гріхом ходити на дискотеку?
  • Втр, 05/06/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Чи є гріхом ходити на дискотеку? І якщо так, то який це гріх - смертний чи повсякденний?

 

ВІДПОВІДЬ: Дійсно непросте питання. Навряд чи дискотека, на яку ви ходите в суботу ввечері, - це ідеальна підготовка до участі у Службі Божій в День Господній.

Спостереження підказують нам, що наслідки дискотеки можуть бути досить обтяжливими: як мінімум неділя, проведена в ліжку в напівпритомному стані. Але ж неділя має бути найпрекраснішим, найсвятішим днем тижня.

Звичайно, потрібно розрізняти: адже є різні види дискотек. Також багато залежить від того, з ким ми туди ходимо, скільки часу проводимо і як проводимо. Неможливо винести однозначне судження про шкоду дискотеки.

На деяких вечірках, наприклад, циркулюють наркотики, не кажучи вже про алкоголь. Вживання наркотиків і пияцтво (тим більше, коли воно становить небезпеку для себе і для інших, якщо ми за кермом автомобіля), - це, безсумнівно, смертний гріх.

Самі танці - в усякому разі, в тому вигляді, в якому вони постають на дискотеці, - теж навряд чи сприяють наближенню до Бога. Враховуючи все сказане, можна зробити висновок, що відвідування дискотеки може стати як мінімум приводом до гріха.

Додамо до цього ще одне спостереження: скільки разів підлітки змушують переживати батьків, повертаючись додому пізно вночі? Це теж не можна назвати чеснотою, а крім того, це може бути і тяжким гріхом.

Коли ми прагнемо жити по-християнськи, бажання порожнього проведення часу проходить само собою. Наше християнське життя не може бути обмежене дотриманням обрядів чи приписів. Недостатньо того, що в неділю ми ходимо до церкви. Ми «вкусили дару небесного і стали причасниками Духа Святого», як писав святий апостол Павло.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.