Важкі питання. Чи є нехристиянська віра даром Божим?
  • Суб, 12/01/2013 - 00:00

ПИТАННЯ: Чи є даром Божим віра мусульманина чи послідовника інших релігій? Чи даром Божим можна назвати тільки християнську віру?

ВІДПОВІДЬ: Коли ми говоримо про віру як винятковий дар Божий, - то мова йде про віру в Ісуса Христа. Про це ясно сказав сам Господь: «Ніхто не спроможен прийти до мене, коли Отець, який послав мене, не приведе його» (Ів. 6,44).

Віра в Ісуса Христа стосується надприродної реальності, яка перевершує всі людські здібності, тому вона може бути тільки даром.

Віра мусульманина чи послідовника іншої релігії є людською, а не надприродною.

Але оскільки Бог хоче, щоб усі люди спаслися, Він усім дарує рятівну благодать, в тому числі і мусульманам. Цю благодать, як ми сказали вище, Бог може дати з допомогою шляхів, відомих Йому одному. Так що і мусульмани, і всі інші можуть отримати благодать Бога, не знаючи про це. Разом з благодаттю Бог дарує і богословські чесноти (віру, надію, любов). І навіть не усвідомлюючи цього, послідовники нехристиянських релігій можуть отримувати надприродну віру.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.