Важкі питання. Чи забезпечене спасіння, якщо регулярно сповідатися і причащатися?
  • Чтв, 29/10/2015 - 10:33

Запитання: Якщо регулярно щиро сповідатися і причащатися, чи забезпечене спасіння в такому випадку? Чи хоче Бог, щоб ми були впевнені у своєму спасінні? У різних об’явленнях Богородиця та Ісус гарантували людям спасіння, якщо будуть вшановувати, наприклад, медальйон Непорочного зачаття і образ Божого милосердя. Чи не суперечать ці обіцянки вченням Церкви? І як не впасти в крайнощі, наприклад, занадто велику впевненість або відчай у спасінні, і що це таке?

Відповідь:Наша впевненість у спасінні заснована на волі залишатися вірними Господу і на надії, що ми збережемо цю вірність до кінця днів. Зрозуміло, спасіння, яке дарує Бог через Сина Його Ісуса Христа, не можна розглядати в термінах «гарантії». Це суперечило б свободі людини, створеної за образом і подобою Бога. Яку б благочестиву практику не здійснював віруючий, він завжди вільний у своїй волі, а людські пристрасті та зовнішні обставини можуть зіграти з ним злий жарт. Якби це було не так, то такі обіцянки, дані в різних приватних оголошеннях Матір'ю Божою та Ісусом Христом, були б не чим іншим, як забобонною і навіть магічною практикою: я щось роблю – і у відповідь мені має бути дароване спасіння як «гарантія».

На жаль, такий погляд може бути притаманний і щодо Таїнств. Зрозуміло, Таїнства Сповіді та Євхаристії дарують людині спасительну благодать. «Я хліб живий, що з неба зійшов: коли хто споживатиме хліб цей, той повік буде жити» (Ів. 6,51), – сказав Господь. Те ж саме Він сказав щодо Таїнства Сповіді: «Кому гріхи простите, простяться їм, а кому затримаєте, то затримаються!» (Ів. 20,23). Таїнства є звичайним шляхом спасіння. Але Бог ніколи не замінює Собою нашу свободу.

Коли в різних приватних одкровеннях звучить заклик Господа і Богородиці здійснювати ті чи інші практики благочестя, зрозуміло, це не означає, що вони замінюють Таїнства. Шанування медальйона Пресвятої Діви Марії або образу Божественного милосердя не замінюють Таїнства, але є додатковими засобами, які повинні спонукати людину встати на звичайний шлях спасіння, – а він проходить через Таїнства. Наприклад, образ Божественного милосердя наводить на роздуми про те, в чому полягає милосердя Бога, відкрите нам у Святому Письмі. Слово Боже підтверджує, що милосердя Бога передбачає наше бажання стати на шлях милосердя, визнаючи свій гріх і прагнучи до примирення з Богом і Церквою.

Наша вічна доля залежить насамперед від того, чи перебуваємо ми в стані благодаті в останню мить нашого життя. У стані благодаті наприкінці життя може опинитися завдяки щирому покаянню навіть найбільш закоренілий грішник, що ніколи раніше не приступав до Таїнств, і він буде спасенний, подібно до розсудливого розбійника. І навпаки: людина, яка все життя регулярно приступає до Таїнств, в кінці життя може виявитися позбавленою благодаті через тяжкий гріх. Звичайно, регулярні Таїнства і постійне прагнення до доброчесного життя зміцнюють людину на шляху святості й готують її до доброї смерті в стані благодаті. Але не випадково святий апостол Павло попереджає: «Тож, коли комусь здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав» (1 Кор. 10,12).

Розпач у спасінні, тобто невіра в можливість порятунку, означає не вірити в милосердя Бога або думати, що наші гріхи – більші за Його милосердя. В одному з видінь святої Катерини Сієнської Бог сказав про Юду: «Цей гріх не може бути прощений ні за життя, ні після смерті: людина знехтувала Моїм милосердям. Тому в Моїх очах цей гріх тяжчий, ніж усі інші гріхи, які вона могла скоїти. Ось чому про розпач Юди я жалкую найбільше, і для Сина Мого це було важче, ніж сама його зрада. Ось на що засуджені своїм оманливим судженням люди, які вважають, що їхній гріх більший за Моє милосердя, ось чому вони покарані разом з демонами і з ними засуджені на вічне страждання».

Що стосується «занадто великої впевненості в спасінні», про яку запитує автор запитання, – це, напевно, не дуже вдале словосполучення. Християнин повинен бути безмірно впевнений у спасінні, здійсненому Господом нашим Ісусом Христом, – на цій впевненості, власне, і ґрунтується наша віра. Ймовірно, ви мали на увазі впевненість у спасінні, що не передбачає ніякого особистої участі, ніякої відповіді. Це суперечить нашій вірі, суперечить невід'ємній свободі, якою наділив усіх нас Бог, суперечить основним істинам про вічну долю людини, суперечить Божественному одкровенню, що містить вчення про шлях, який веде до спілкування з Богом. Як не впасти в ці крайнощі? Зміцнюючи свою віру читанням Слова Божого, живлячи своє духовне життя молитвою, приступаючи до Таїнств, розпізнаючи волю Божу в повсякденному житті та довіряючи Господу як Отцеві, Який ніколи нас ні до чого не примушує і Який завжди стукає в наше серце і готовий прийняти Свого заблукалого сина.