Важкі питання. Чи залежать від Божественного Провидіння такі дрібниці, як корки на дорогах, зустрічі та запізнення?
  • Пон, 12/11/2012 - 00:00

 ПИТАННЯ: Питання про Божественне Провидіння: чи стосується воно абсолютно всього? Чи залежать від нього, наприклад, такі незначні речі, як корки на дорогах, запізнення на поїзд, якісь зустрічі і т.д. Чи є це частиною Божого плану на нашу користь, навіть коли ми цього не помічаємо?

ВІДПОВІДЬ: Так, Божественне Провидіння охоплює абсолютно все. Все підпорядковується Божому задуму, в тому числі і зло. Нічого не відбувається в цьому світі без волі Бога або Його допуску. Ось чому потрібно завжди мати максимальну довіру до Бога, тому що, як каже апостол Павло, «люблячим Бога усе співдіє на добро» (пор. Рим. 8,28).

 

Сам Ісус сказав: «Чи не два горобці продаються за гріш? І жодний з них не впаде на землю без волі Отця вашого, у вас же і волосся на голові пораховано;  не бійтеся ж: ви важливіші за багатьох горобців» (Мт. 10,29-31).

Іван Павло II говорив: «Якщо подивитися на речі з точки зору Бога, всі питання знімаються».

До будь-якої події в нашому повсякденному житті, нехай навіть «найнезначнішої», потрібно ставитися з великою довірою до Бога. Господь закликає і веде нас до святості з допомогою кожного випадку, задуманого і допущеного Ним.

Процитуємо фрагмент з чудового нарису богослова-домініканця священика Режіналя Гаррігу-Лагранжа «Провидіння й надія на Бога»:

«Принципи, що підтверджують благість і необхідність уповання, полягають у наступному:

1 - Нічого не може статися, якщо не передбачалося, дозволено або хоча б допущено Богом у вічності;

2 - Бог не може бажати або допускати щось, якщо це не узгоджується з проявом Його благовоління і Його безмірної  досконалості, славою Втіленого Слова Ісуса Христа, Його єдинородного Сина;

3 - Ми знаємо, що люблячим Бога, покликаним за Його волею, і перебуваючим в любові, усе співдіє на добро;

4 - віддання себе волі Божій нікого не звільняє від обов'язку ретельно дотримуватися волі Божої, що виражена в заповідях, в порадах і в застереженнях, але воно вимагає, щоб до всього цього додалася повна віддача себе Божественній волі, якою б загадковою вона не здавалася, - уникаючи хвилювань і тривог».

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.