Важкі питання. Чому Адам згрішив, незважаючи на те, що був щасливий і реалізований?
  • Втр, 21/03/2017 - 09:54

ПИТАННЯ: Як могло статися, що Адам, досконала людина, який до гріхопадіння був повністю щасливим і реалізованим, зробив помилку?

ВІДПОВІДЬ: Створена Богом людина дійсно досконала, при цьому вона мала також розум і волю. Вона була досконала як за своєю природою, так і за благодаттю. Але Творець наділив людину і свободою для того, щоб людина сама могла створити своє духовне обличчя. У цьому сенсі можна сказати, що Господь створив людину так, щоб та могла стати ще більш досконалою, удосконалюватися за допомогою Божої благодаті.

Але свобода має на увазі і можливість помилки. Без цієї можливості свобода не могла б бути повною. Це свобода вдосконалюватися, так само як і свобода оступитися. Таку ж свободу Бог дарував ангелам, і деякі з них не використали її на благо і стали демонами.

Як же ж так вийшло, що людина, яка бачила нескінченну благодать Бога і безкорисливість Його дружби, все-таки використала свою свободу для здійснення зла? Адже в людині була відсутня будь-яка схильність до зла, притаманна всім людям, зазначеним первородним гріхом.

Святе Письмо розповідає про згубну присутність змія, який спокушає людину. Людина ж володіла усіма засобами, необхідними для протистояння цій спокусі. Однак вона не встояла. Така можливість була передбачена даром свободи. Бог допустив це гріхопадіння заради ще більшого блага і ще більшої досконалості, пов'язаних з Відкупленням. Це велика таємниця: з  Христовим Викупленням людина знайшла здатність не тільки освячувати себе, а й освячувати, благословляти, нести порятунок іншим людям. Завдяки Відкупленню людина знайшла можливість досягти ще більшої духовної досконалості. Св. Тома Аквінський пише в «Сумі теології»: «Сказано Августином: «Господь, який в найвищому ступені благ, жодним чином не дозволив би, щоб в Його справах було хоч скільки-небудь зла, якби не був так всемогутній, щоб і зло повернути на добро». Таким є один з проявів нескінченної доброти Господньої, що Він попускає існувати і злу щоб і його звертати на благо».

Зрозуміло, гріхопадіння людини і Відкуплення - це велика таємниця, якої нам зараз розкрити не дано. Не випадково апостол Павло говорить про «таємницю беззаконня».