Важкі питання. Чому черниці і священики носять обручки?
  • Пон, 23/01/2017 - 19:41

ПИТАННЯ: Чому деякі католицькі черниці і священики носять обручку, причому на різних руках?

ВІДПОВІДЬ: Обручки є символом вірності і нерозривного зв'язку між подружжям. Раніше обряд здійснення Таїнства Шлюбу наказував, щоб наречений одягав обручку на безіменний палець лівої руки нареченої.

Вважалося, що обручку слід носити на лівій руці, яка ближче до серця. Потім наречений одягав обручку сам собі.
У сучасному чині Таїнства Шлюбу пропонується просто надягати обручку на безіменний палець, і не уточнюється, на якій саме руці. У багатьох регіонах зберігся звичай носити обручку на лівій руці. Саме подружжя під час обряду обмінюються обручками, вимовляючи такі слова: «Прийми цю обручку  як знак моєї вірності і любові - в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа».

Єпископи носять перстень як символ їхнього одруження з Церквою. В одному з текстів святого Оптата Мілевитського йдеться, що єпископ носить перстень ut se sponsum Ecclesiae cognoscat - щоб його впізнавали як обручника Церкви. Абати, абатиси і черниці, згідно з приписами їхнів чинів, також носять обручку на правій руці.
Навіть якщо носіння обручки не встановлено статутом громади, деякі священики, монахині і навіть миряни, що не перебувають у шлюбі  носять обручку на правій або лівій руці як благочестивий знак. Деякі також носять  Вервиці в формі обручки, для зручності прочитання цієї молитви і в знак заступництва Пресвятої Богородиці.